Att göra i Helsingfors

 

tre annorlunda helsingfors-tips

Ibland vill man ha tips om besöksvänliga hotell och smakrika restaurangupplevelser. Och ibland vill man ha något kort som man kan läsa när man väntar på nästa buss. Små smakbitar av fakta som man lätt kan briljera med på nästa onsdags-AW. Därför listar vi 3 korta (och annorlunda) tips från Helsingfors som egentligen inte har någonting med varandra att göra!

COOLASTE KYRKAN

Sevärdheter kommer och går. Men en del klassiker består. Som den magnifika Temppeliaukio-kyrkan, ritad av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Det arkitektoniska mästerverket från 1969 är insprängt direkt i berget, men badar ändå i dagsljus från generösa fönster under koppartaket. Kyrkan fungerar också som konsertlokal då väggarnas skrovliga stenyta har visat sig ha utmärkta akustiska egenskaper.

 

FYNDA I FINSK FORM

Marimekkos färgstarka textilier har varit en exportsuccé sedan mitten av 50-talet och nästan kommit att bli synonymt med finsk form. För den som söker nedsatta priser på moderna klassiker, och dessutom kanske jagar lite udda och ovanliga objekt, finns sju outletbutiker runt om i Finland, med den allra mest välsorterade i Helsingfors. Dags att fynda!

 

TOALETTER MED UTSIKT

Det finns restauranger och barer dit man går för servicen, drinkarna, maten eller kanske inredningen. Och så finns Ateljee bar dit man går för toaletterna. Eller rättare sagt utsikten från toaletterna. På 12:e våningen i Torni Hotel har man en magnifik panoramavy över hela Helsingfors, samtidigt som man pudrar näsan. Men att bara peka ut toaletterna som höjdpunkten är lite orättvist. Vid bardisken bjuds också cocktailkonst på hög nivå tillsammans med en urban och kosmopolitisk stämning.

 

 

 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL HELSINGFORS