Cover image

Visby över en dag

Sommaren väntar runt knuten och vi kan inte låta bli att drömma oss dit. Tänk vad härligt att vi ska få åka på kryssning till Visby tillsammans igen! Undrar du vad det finns att göra i Visby? Här har vi samlat våra tips för en dag i den medeltida staden. 

ÄNTLIGEN FRAMME! 

Efter en härlig kväll, god natts sömn och frukost ombord på Silja Symphony är det dags att kliva av i Visby och börja promenera mot centrum. En trevlig sträcka längs hamnen på cirka tjugo minuter, omgivna av glada semesterfirare.

Snart kommer vi fram till Almedalen. Kanske mest känt för evenemanget Almedalsveckan är parken en skön, grön oas med en stor damm i mitten. Under medeltiden låg den gamla hamnen här, och det är också platsen för ringmurens äldsta torn – Kruttornet. En perfekt plats att vila benen på med en glass i solen!

Från Almedalen kliver vi in innanför Visbys ringmur genom lilla Strandporten. Ringmuren, som sluter om den medeltida delen av staden, är en mäktig sevärdhet. Den började byggas redan på 1200-talet och har på sina 3,44 kilometer tre huvudportar. Väl inne i medeltida Visby ser vi till att besöka bland annat:

 • Fiskargränd – en rosprydd kullerstensgata som tagen från Pippi Långstrump.
 • Stora torget och andaktsfulla S:ta Karins kyrkoruin.
 • Utsikten från Kyrkberget, en fantastisk vy över staden.
 • Botaniska trädgården för en lummig promenad.


Efter lite lugnt strosande på stan finns det gott om tid till utflykter – som till härliga badställen och trevliga luncher. Det är det som är det fina med vår kryssning till Visby, det finns gott om tid för allt det just du tycker om!

BOKA VISBYKRYSSNING

Gränd i Visby

Rosor i Visby

Gata i Visby

våra utflykter för stora och små i visby

 • Underbara Kneippbyn! I Kneippbyns sommarland finns mängder med aktiviteter för barn i alla åldrar – testa på Piratfallet, hoppa trampolin i trampolinland eller träffa Pippi Långstrump!
 • Lummelundagrottan! Lummelundagrottan är Gotlands mest besökta sevärdhet och ett av öns många naturreservat. 1959 öppnades grottan upp för allmänheten och sedan dess har mängder av besökare guidats ner i den spännande urgröpningen i kalkberget.
 • Busstur extra allt! Följ med på en guidad busstur längs med kusten och upplev öns natur och arkitektur på riktigt. Vad sägs om Gnisvärd fiskeläge, Tofta strand, Galgberget och en avslutande promenad i centrala Visby?
   

Se alla våra utflykter i Visby

UTLANDSKÄNSLA PÅ sURFLOGIET 

Glamping- och surfstället Surflogiet, strax utanför Tofta, är den perfekta platsen att stanna till på för en sen lunch. Med fötterna i sanden och vindarna från havet kändes det så nära utomlands man kan komma. 

Adress: Eskelhem Toftavägen 374

MATIGA VÅFFLOR PÅ VÅR FRU

Med ypperligt läge innanför ringmuren väntar gulliga och trevliga Vår Fru med en trevlig innergård samt konstgalleri. Här kan du njuta till fulla muggar av matiga våfflor med allt från skagen till rom på. 

Adress: S:t Hansgatan 24

mysigt och grönt på lEva kungslador

Kombinerat stenugnsbageri, gårdsbutik och vacker trädgård – mer kan man knappt begära! Leva Kungslador ligger på cykelavstånd från Stora Torget i Visby och erbjuder kanske de godaste bullarna i stan.

Adress: Toftavägen 20

Follingbo Kalkbrott, Visby

BADSTÄLLEN vi gillar nära visby

1.
Norderstrand. En strand praktiskt taget mitt i stan – vad mer kan man önska? Familjevänligt med kafé, minigolf och restaurang.
2.
Snäck. Härliga vibbar finns det gott om på Snäck! Bara fyra kilometer från Visby hittar du en liten strand med kalla drinkar och en härlig pool.
 
3.
Kalkbrott. Det är något speciellt med att bada vid kalkbrott – vattnet är klart, turkost och ljuvligt svalkande! Blå Lagunen är kanske mest populär, cirka en timme från Visby, lite närmare väntar Follingbo Kalkbrott.
 

KUL SHOPPING I VISBY

 1. Kränku Te & Kaffe. Passa på att inhandla gott kaffe, te och godis så som man gjorde förr i tiden – över disk. Perfekt present att ta med hem till nära och kära!
 2. Fridge Folkölsbutik. Släck törsten! Fynda spännande lokala och importerade drycker i Visbys kanske coolaste butik. Här hittar du alltifrån importerad coca cola och goda tonics till öl från gotländska bryggerier.
 3. Akantus. Ta med en liten bit av Gotland till ditt hem. Välkommen in i inredningshimlen – här möts modernt och antikt, allt med en gotländsk touch förstås.

Kränku te och kaffe i Visby

ETT MAGISKT FARVÄL

 

Den 18 augusti 2020 kryssade vi från Visby för sista gången det året. Solisten Louice Ottosson, Anna Björklund och Emelie Clausen tackade Visbyborna från helikopterplattan ombord, 50 meter över havet. Såhär såg det ut! Ljuv musik och strålande väder, kan det bli bättre? Vi hoppas på lika vackra avresor även denna sommar.

Stockholm – Visby sommaren 2020

 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL VISBY →