Aktuell information

Tallink Silja trafikerar följande linjer →
Tallink Silja förlänger kryssningar till Höga Kusten fram till och med höstlovet →
Tallink Grupp gör ändringar i färjetrafiken från september 2020 →
Tallink Silja börjar kryssa Stockholm – Höga Kusten →
Aktuell information angående Coronavirus (covid-19) →
 

 

 

Tallink Silja trafikerar följande linjer

 • INRIKES

  Stockholm - Härnösand (via Mariehamn)
  med Silja Symphony avresa fredagar 21.8.-2.10.2020 samt under höstlovet 23.10, 26.10 och 29.10.2020.
   
 • SVERIGE - FINLAND

  Stockholm - Åbo (via Mariehamn/Långnäs)
  med Galaxy och Baltic Princess 

  Inreserestriktionerna avvecklas mellan Finland och Sverige den 19 september 2020. Detta innebär att fritidsresor är möjliga från Sverige till Finland från och med den 19 september 2020. Läs mer på Finlands gränsbevakningsväsende: https://www.raja.fi/aktuellt/instruktioner_gransovergang#

  Allmänna hälso- och säkerhetsåtgärder gällande Covid-19 i Finland inkluderar att undvika fysisk kontakt, hålla ett säkert avstånd (1-2 m) från andra människor och ha rutiner för en god handhygien samt att nysa och hosta i armvecket eller i näsduk. Finska hälsovårdsmyndigheter rekommenderar användande av ansiktsmask i kollektivtrafiken och i andra situationer där det är svårt att hålla avstånd till andra människor. Läs mer på Institutet för hälsa och välfärd (THL): https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/resor-och-coronaviruspandemin

  Från och med den 19 september 2020 upphävs restriktionerna för trafik mellan Finland och de EU- och Schengenländer där antalet nya fall av Covid-19 inte har överstigit 25 fall per 100 000 personer under de senaste 14 dagarna. Den finska regeringen följer gränsvärdet för antal smittade i andra länder och kommer att ändra reserestriktionerna vid behov. 

  - Reguljärresor från Sverige till Finland
  - 23h kryssningar från Stockholm med Galaxy utan landstigning i Finland
   
 • SVERIGE - ESTLAND

  OBS! Passagerare som vill åka till Estland måste själv kontrollera att man har rätt att komma in i landet enligt reserestriktioner i Estland.
  Läs mer på Estlands polis- och gränsbevakning: https://www.politsei.ee/en/instructions/emergency-situation och Estlands utrikesministerium: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers och Estlands officiella informationssida om covid-19: https://www.kriis.ee/en/travelling-and-border-crossing

  Stockholm - Tallinn (via Mariehamn) med Victoria 6.9.2020-31.3.2021: sön Tal-Sto och ons Sto-Tal.
  Endast reguljärresor, ej kryssning.

  Kapellskär - Paldiski (EST) med Regal Star och Sailor 1.9.2020-31.12.2020
  Endast reguljärresor med fordon, ej kryssning.
   
 • SVERIGE - LETTLAND

  OBS! Passagerare som vill åka till Lettland måste själv kontrollera att man har rätt att komma in i landet enligt reserestriktioner i Lettland.
  Läs mer på Lettlands COVID-19 informationssida:
  https://covid19.gov.lv/en/support-society/careful-travel/persons-who-wish-arrive-latvia och Lettlands utrikesministerium: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66019-emergency-situation-in-latvia-to-restrict-the-spread-of-covid-19 och Latvian Center for Disease Prevention and Control (SPKC): https://www.spkc.gov.lv/lv/if-returning-toentering-latvia

  Stockholm – Riga med Victoria 6.9.-31.3.2021: mån Sto-Rig och tis Rig-Sto
  Endast reguljärresor, ej kryssning
   
 • FINLAND/ESTLAND - ESTLAND/LETTLAND/FINLAND

  Helsingfors - Tallinn
  med Megastar, Star, Silja Europa, Victoria

  Helsingfors - Riga med Baltic Queen 16.9.2020-5.1.2021
  Helsingfors - Riga med Romantika vissa datum under 2020

  Tallinn/Helsingfors - Mariehamn med Victoria vissa datum under 2020

  Nordsjö (FIN) - Tallinn med Seawind
  Endast frakt.
   
För frågor vänligen kontakta oss på:
https://www.tallinksilja.se/kontakta-oss

Publicerad: 31.03.2020, uppdaterad 18.09.2020

 

Tallink Silja förlänger kryssningar till Höga Kusten fram till och med höstlovet

Tallink Grupp meddelar idag att man har fattat beslut om hösttrafiken vilket resulterat i fartygs- och ruttförändringar från september.

Efterfrågan på inhemska kryssningar fortsätter vara hög. Efter att de fem inplanerade avgångarna till Höga Kusten och Härnösand under augusti och september sålt slut på rekordtid, släpper Tallink Silja nu ytterligare avgångar – denna gång med sikte på höstlovet och förlängd vistelse på destinationen, men också med möjlighet även för boende i Höga Kusten området att kryssa Härnösand – Stockholm - Härnösand med en dags vistelse i Stockholm under höstlovet.

- Då reserestriktionerna kvarstår i många länder och osäkerheten fortsatt är stor söker många efter resmål i närområdet under hösten, och inte minst inför höstlovet. Höga Kusten är en destination som många svenskar har fått upp ögonen för i sommar och feedbacken från våra gäster hittills har varit fantastisk. Därför är vi väldigt glada över att nu kunna erbjuda ännu fler att resa dit med oss och få en fantastisk upplevelse på vägen, säger Marcus Risberg, vd för Tallink Silja.

Tallink Siljas flaggskepp Silja Symphony kommer att trafikera Stockholm – Härnösand under ytterligare fem helger fram till och med höstlovet. Rutten går via Mariehamn på Åland vilket möjliggör taxfreeförsäljning ombord. Efter avgång från Härnösand bjuds resenärerna på en unik möjlighet att uppleva världens högsta kustlinje från vattnet under en nästan fyra timmar lång tur inomskärs, genom Sannasundet till Högakustenbron och Ulvön innan fartyget viker av och seglar tillbaka till Stockholm

- Det är oerhört glädjande att Tallink Silja väljer att förlänga sina kryssningar till oss under hösten. Att få välkomna deras gäster under totalt tio helger är otroligt värdefullt för Härnösands kommun och alla våra näringsidkare och entreprenörer. Hösten är dessutom en fantastisk årstid att upptäcka destination Höga Kusten så vi är mycket glada över att fler nu får möjligheten att besöka vårt vackra världsarv, säger Petra Forsström, näringslivschef på Härnösands kommun.

- Det är extra kul att kryssningarna fortsätter över höstlovet när den så kallade Eldveckan infaller i Höga Kusten. Då kommer det nämligen att brinna lägereldar, bakas tunnbröd och pinnbröd, och våra entreprenörer kommer att bjuda på upplevelser i form av skattjakter och eldiga maträtter. Det kommer kort och gott att finnas en mängd upplevelser för ett minnesvärt höstlov, säger Mia Karlsson, vd på Höga Kusten Destinationsutveckling.

För att kunna välkomna resenärer på ett tryggt och säkert sätt har organisationen Svensk Sjöfart, som Tallink Silja är en del av, antagit en branschstandard med en rad konkreta säkerhetsåtgärder som gäller i både terminaler och ombord på fartygen.

- En trygg resa för såväl våra gäster som vår personal är vår högsta prioritet. Vi har anpassat all verksamhet ombord och infört säkerhetsrutiner som nu är väl inarbetade. Vi fortsätter också att ha ett halverat passagerarantal så att alla ska kunna hålla ett lagom avstånd, säger Marcus Risberg.

- Härnösands kommun och Destination Höga Kusten har arbetat hårt med att anpassa våra verksamheter för att kunna välkomna turister på ett sätt som är säkert för såväl besökare som lokalbefolkningen. Vi känner oss väldigt trygga med alla de åtgärder som både Tallink Silja och vi i Härnösand har vidtagit, säger Petra Forsström.

De adderade kryssningarna avgår från Stockholm den 25 september samt 2, 23, 26 och 29 oktober. De tre sista avgångarna sker under höstlovsveckan och fartyget stannar då ett dygn på plats i Härnösand för att kunna erbjuda fler upplevelser på destinationen. Biljettförsäljningen startar den 10 september kl. 12.00.

För frågor vänligen kontakta oss på:
https://www.tallinksilja.se/kontakta-oss

Publicerad: 09.09.2020 

 

Tallink Grupp gör ändringar i färjetrafiken från september 2020

Tallink Grupp meddelar idag att man har fattat beslut om hösttrafiken vilket resulterat i fartygs- och ruttförändringar från september.

På linjen Helsingfors-Riga har det beslutats att ersätta Silja Serenade med Baltic Queen / Romantika från och med den 14 september 2020. Silja Serenade kommer att tas ur trafik och läggas upp i Helsingfors hamn tills vidare. Fartygets återkomst i trafik beror på hur Coronapandemin utvecklas, förändringar i reserestriktioner och eventuella beslut om statligt stöd för sjötransporter.

Denna förändring innebär också att företagets nyligen återöppnade linje Tallinn-Stockholm samt linjen Riga-Stockholm kommer att trafikeras med Victoria I från den 6 september 2020. Victoria kommer att avgå från Tallinn till Stockholm på söndagar, från Stockholm till Riga på måndagar, från Riga till Stockholm på tisdagar och från Stockholm till Tallinn på onsdagar.

Företaget har också beslutat att ta Isabelle ur trafik från 1 september 2020 och Romantika ur trafik från början av oktober till 31 mars, eller tills nya beslut fattas av företaget. Silja Symphony kommer fortsättningsvis att vara tagen ur linjetrafik, alltmedan företaget fortsätter att identifiera möjligheter till specialkryssningar för detta och andra fartyg i gruppens flotta.

”Vi tvingas göra detta fartygsbyte på Helsingfors-Riga-linjen eftersom det inte är ekonomiskt möjligt att fortsätta att trafikera denna rutt med ett fartyg i Silja Serenades storlek nu när högsäsongen är över “, säger Paavo Nõgene, VD för Tallink Grupp.

"De nuvarande prognoserna över passagerarantalet för lågsäsongen indikerar att vi kommer att kunna trafikera denna linje på ett effektivt sätt med ett mindre fartyg, och ändå säkerställa mer än tillräckliga möjligheter till sociala distansering för alla ombord," säger Nõgene.

"Vi vill tacka de estniska, finska och svenska sjöfacken för konstruktivt samarbete och förståelse under denna kris. Vi beklagar att vi varit tvungna att fatta detta beslut, särskilt eftersom det innebär att vi kommer att behöva avbryta Silja Serenades verksamhet för tillfället och inleda uppsägningsprocesser med den finska besättningen. Detta eftersom det inte finns någon ekonomiskt lönsam rutt att köra med ett fartyg av denna storlek i den situation som vi just nu befinner oss i, med reserestriktioner och inget statligt stöd för fartygets verksamhet “, säger Nõgene.

Tallink Grupps fartyg som trafikerar på rutterna Tallinn-Helsingfors, Muuga-Vuosaari, Paldiski-Kapellskär och Åbo-Stockholm fortsätter att gå som vanligt.

För frågor vänligen kontakta oss på:
https://www.tallinksilja.se/kontakta-oss

Publicerad: 31.08.2020 

 

Tallink Silja börjar kryssa Stockholm – Höga Kusten

Reserestriktionerna runtom i världen till följd av Coronapandemin ser ut att ligga kvar under hösten, och efterfrågan på resor och upplevelser i närområdet fortsätter öka. Därför har Tallink Silja beslutat att erbjuda nya inhemska kryssningar, denna gång på en helt ny rutt mellan Stockholm och världsarvet Höga Kusten.

Coronakrisen omintetgjorde många svenskars sommarsemesterplaner. Nu ser reserestriktionerna runtom i världen ut att fortsätta även under sensommar och höst. Samtidigt finns det en stor efterfrågan på trygga resor i närområdet, ”Svemester” och ”hemester” har blivit populärt. Efter sexton slutsålda avgångar på en helt ny rutt till Visby under sommaren har Tallink Silja nu beslutat att fortsätta erbjuda nya möjligheter för inhemska kryssningar – denna gång till natursköna Höga Kusten.

För första gången någonsin styr flaggskeppet Silja Symphony skutan norrut för sju helgkryssningar till Härnösand och UNESCO:s utnämnda Världsarv. Kryssningarna kommer att gå via Mariehamn och kan därmed erbjuda taxfree.

- Höga Kusten är en destination som vi sneglat på länge. När Coronakrisen satte käpparna i hjulen för vår normala trafik såg vi detta som ett utmärkt tillfälle att tänka nytt och testa nya destinationer istället för att bli handlingsförlamade. Kryssningarna till Visby har överträffat alla våra förväntningar och återkopplingen från gästerna har varit otroligt positiv, så det känns väldigt roligt att nu få erbjuda ännu en ny och eftertraktad destination till våra kunder, säger Marcus Risberg, vd på Tallink Silja.

- Höga Kusten är ett allt populärare resmål, den här sommaren har intresset för området exploderat inte minst tack vare ökad inhemsk turism. Med Silja Symphony till Härnösand kan vi erbjuda en fantastisk upplevelse under hela vägen dit, med utsikt i världsklass, god mat och dryck, underhållning och taxfreeförsäljning. Sveriges Hurtigruten är en fantastisk och mäktig naturupplevelse och Höga Kusten har mycket att erbjuda inte minst i form av smakupplevelser, vilket kommer att märkas även ombord på fartyget, säger Marcus Risberg.

För att kunna välkomna resenärer på ett tryggt och säkert sätt har branschorganisationen Svensk Sjöfart, som Tallink Silja är en del av, antagit en ny standard med en rad konkreta säkerhetsåtgärder som gäller i både terminaler och ombord på fartygen.

- Säkerheten och en trygg resa för såväl våra gäster som vår personal är vår högsta prioritet. Vi har infört ett stort antal säkerhetsåtgärder ombord som är väl inarbetade vid det här laget. Vi fortsätter också att ha ett halverat passagerarantal och det finns möjlighet att ta med bilen ombord för en säker ombord- och avstigning utan köer och trängsel, säger Marcus Risberg.

Kryssningarna kommer att avgå från Stockholm den 21, 28 augusti, 4, 11, 18, 25 september samt 2 oktober. Därefter kan ytterligare avgångar komma att läggas till. Avgång sker från Värtahamnen i Stockholm fredagar kl. 16.00, lördagen spenderas på plats i Härnösand och fartyget är åter i Stockholm söndagar kl. 14.00. Biljettförsäljningen startar fredag den 31 juli.

Övrig information:
För att kunna välkomna resenärer på ett tryggt och säkert sätt har även branschorganisationen Svensk Sjöfart, som Tallink Silja är en del av, antagit en ny standard med en rad konkreta säkerhetsåtgärder som gäller i både terminaler och ombord på fartygen.
Säkerhetsåtgärderna gäller såväl vid bokning, i terminaler och vid ombordstigning som under resans gång och vid avstigning. Exempel på åtgärder är:
 
 • Utökad tid för incheckning och ombordstigning för att undvika trängsel.
 • Regelbunden information till passagerare om att tvätta händer och hålla social distans.
 • Begränsat antal passagerare under en övergångsperiod.
 • 2-meters regel gäller såväl i terminal som ombord, med tydliga markeringar i golvet vid incheckning, informationsdisk och kassor.
 • Utökad rengöring i terminal och ombord. Noggrann och frekvent rengöring och desinficering av hytter samt i restauranger, butiker och övriga allmänna ytor utförs.
 • Skyddsskärmar har satts upp vid informationsdisk och i alla kassor för att hålla avstånd mellan resenärer och personal.
 • Antalet personer som får vistas samtidigt i restauranger, caféer och butiker har begränsats.
 • Distans hålls mellan borden i restauranger, caféer och barer.
 • Handdesinficeringsstationer har placerats ut i alla publika områden ombord och i terminal.
 • Personal i kök, restauranger och caféer bär skydd i form av engångshandskar.
 • Nya rutiner för hantering av mat.
För frågor vänligen kontakta oss på:
https://www.tallinksilja.se/kontakta-oss

Publicerad: 31.07.2020, uppdaterad 19.08.2020 

 

 

Aktuell information angående coronavirus (covid-19)

Vår högsta prioritet på Tallink Silja är våra gästers och medarbetares hälsa, välmående och säkerhet. Vi följer de instruktioner och rekommendationer som kommer från olika myndigheter och branschorganisationer. I Sverige främst Folkhälsomyndigheten och föreningen Svensk Sjöfart. Vi rekommenderar resenärer som har frågor kring coronaviruset att söka information på Svenska Folkhälsomyndighetens hemsida folkhälsomyndigheten.se, där du också hittar den senaste uppdaterade informationen.

Resor med avresedatum senast 10 januari 2021 på avgångar som är inställda pga reserestriktioner.

Villkor för ombokning av resor med avresedatum senast 10 januari 2021 på avgångar inställda pga reserestriktioner:
 • Om du ändrar en bokning med avresa senast 10 januari 2021 till avresa under lågsäsong 2020/2021 (januari, februari, mars, april, maj, september, oktober eller november 2020/2021), kan du utan kostnad boka om till en likvärdig resa
 • Om du ändrar en bokning med avresa senast 10 januari 2021 till avresa under högsäsong 2020/2021 (juni, juli, augusti eller december 2020/2021), så betalar du endast prisskillnaden som uppstår i och med högre priser under högsäsongen
 • Gäller ej specialkryssningar och vissa gruppresor
 • Följande ändringar är inte möjliga att göra själv online utan görs endast via kundservice www.tallinksilja.se/kontakta-oss

Club One-poäng

Är du Club One-medlem ska du inte behöva tänka på om dina poäng snart går ut, vi har beslutat att inga poäng kommer förfalla 12.3 2020-31.12.2020. Med en utökad giltighetsperiod hoppas vi att du kan använda poängen när du bokar bonusresor, uppgraderingar på hotell eller när du gör inköp i Tallinks webbshop även efter det att den vanliga perioden på 24 månader har passerat. Du behåller även din medlemsnivå. Om din nivå har ett slutdatum mellan 12.3 – 30.12.2020, förlängs den till 31.12 2020. 

Publicerad: 12.03.2020 - Uppdaterad: 27.07.2020