Tartu

Tartu är förutom Estlands näst största stad dessutom landets äldsta. Du kan ta dig dit med buss eller tåg från Tallinn. 

Tartu är intellektets stad i Estland. Det var kung Gustav II Adolf som grundade universitetet 1632. Tartu är en kultiverad och internationell stad. Vackra klassicistiska byggnader från 1700-talet, grönskande parker, mysiga små caféer och låga priser höjer trivseln än mer.

Hotellpaket

HOTEL DORPAT

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tartus största hotell bär stadens gamla namn, Dorpat. Hotellet öppnades 2007 i centrala Tartu och här har du många möjligheter till en skön vistelse: spa, wellness, en stor à la carte-restaurang med fin utsikt över ån Emajõgi och självklart alla sevärdheter och andra nöjen i närheten.

Ingår:
Båtresa i del i B2-hytt, 1 hotellnatt med del i dubbelrum inkl frukost. Begränsat antal platser.

FR 900:- /PERS
UPP TILL 20% RABATT MED Club One

 

HOTEL PALLAS

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nyrenoverade Pallas har ett utmärkt läge i centrala Tartu. Hotellet präglas av en modern glasfasad och en inredning inspirerad av konstverk av den s.k. Pallasskolan från 1920-talet. Det här är en favorit bland arkitektur-, kultur- och idrottsintresserade som vill bo i stimulerande miljö.

Ingår:
Båtresa i del i B2-hytt, 1 hotellnatt med del i dubbelrum inkl frukost. Begränsat antal platser.

FR 860:- /PERS
UPP TILL 20% RABATT MED Club One

 

Det nyöppnade lyxiga spahotellet erbjuder upplevelser för hela familjen. Hotellet ligger i centrala Tartu mitt i det nya shoppingkvarteret bland butiker, restauranger och barer. Det moderna fyrstjärniga spahotellet har 79 rum och ett stort spa- och vattencenter. Här öppnas en hel värld av olika spaupplevelser! Testa de elva olika poolerna och jacuzzis som spacentret erbjuder men också de fyra olika bastur - bland annat hamam, rysk bastu eller den klassiska finska bastun. För barnen finns såklart en egen pool med vattenattraktioner. På sommaren kan du njuta av soltimmarna på solterassen mitt i stan. Spabaren erbjuder förfriskningar och både kalla och varma snacks. Här finns också en spaavdelning där du kan välja behandlingar som väcker både kropp och själ. För dig som vill träna finns modernt utrustat gym.

Ingår:
Båtresa i del i B2-hytt, 1 hotellnatt med del i superiorrum inkl. frukost och inträde till bad samt flaskvatten, morgonrock och tofflor på rummet. Begränsat antal platser.

FR 1135:- /PERS
UPP TILL 20% RABATT MED Club One

 

Sevärdheter

Johanneskyrkan

En av Tartus viktigaste historiska turistattraktioner är Johanneskyrkan (Jaani kirik) från 1300-talet. Den är känd för sina hundratals medeltida terrakottaskulpturer av oskattbart konstnärligt värde, unik i hela Europa.

Adress: Jaani 5, Tartu

Läs mer →

Tartu Konstmuseum

"Det lutande huset" på Rådhustorget är säkert ett av de mest fotograferade ställena i staden. Det är inte bara Tartus svar på tornet i Pisa – det gömmer även stadens konstmuseum, inte att förväxla med universitetets konstmuseum.

Adress: Raekoja plats 18, Tartu

Läs mer →

Tartu Universitet

Universitetet, som grundades av Gustav II Adolf 1632, är ett av Estlands bästa exempel på klassicistisk arkitektur. Byggnaden är från början av 1800-talet. Många framstående ester har studerat här. Universitetets festsal och museer är väl värda ett besök.

Adress: Ülikooli 18, Tartu

Läs mer →

Tartu Universitets Historiska Museum

Detta museum upptar olika byggnader: koret från den tidigare domkyrkan, gamla observatoriet och en del av den gamla anatomiska teatern. Här kan du lära dig om universitetsutbildningens ädla konst från 1600-talet till våra dagar. Missa inte den fina utsikten över staden.

Adress: Lossi 25, Tartu

Läs mer →

Sevärdheter

Leksaksmuseet

Ett av de bästa och charmigaste museerna i Tartu är Leksaksmuseet. Där trivs både barn och vuxna. Barnen kan leka i leksaksmuseets övre våning och de vuxna kan beundra den magnifika utställningen "Dockor och leksaker genom tiderna" i museets nedre våning.

Adress: Lutsu 8, Tartu

Läs mer →

Leklandet Vudila

Hela familjens somriga nöjespark Vudila ligger på Kaiavere-sjöns strand i riktning mot Tartu. Här finns lek- och motorhus, labyrint, trampolinhinderbana och ett bungyjumptorn. Du kan också spela paintball, solbada och låta småbarnen plaska i barnbassängen.

Läs mer →

För barn

Vetenskapcentret AHHAA

AHHAA är Tartus moderna centrum för populärvetenskap, kul för både barn och vuxna. Här handlar det om att se, röra, känna och lukta. Besök planetariet, upptäck varför flugor kan gå upp och ner i taket, lär dig allt du vill veta om fladdermöss och mycket annat.

Adress: Sadama 1, Tartu

Läs mer →

Aura Vattenpark

Aura är inte bara en vattenpark utan här finns även en stor simbassäng (25 x 50 m), hälsoklubb, bastur, ljusterapicenter, V-salong och Café Nemo – alltså många slags nöjen för hela familjen! Solterrassen är öppen under hela sommaren.

Adress: Turu 10, Tartu

Läs mer →

Leksaksmuseet

Ett av de bästa och charmigaste museerna i Tartu är Leksaksmuseet. Där trivs både barn och vuxna. Barnen kan leka i leksaksmuseets övre våning och de vuxna kan beundra den magnifika utställningen "Dockor och leksaker genom tiderna" i museets nedre våning.

Adress: Lutsu 8, Tartu

Läs mer →

kaféer

Eduard Vilde Lokaal & Kohvik

Eduard Vilde (1865–1933) var en av Estlands mest uppburna författare. Kaférestaurangen med hans namn är ett trivsamt ställe med skön, gammaldags stämning. Mängder av små och stora rätter till bra priser.

Adress: Vallikraavi 4

Läs mer →

Püssirohukelder

Denna krog från 1778 är en sevärdhet för sig! Det finns inte så många restauranger som bland annat kan skryta med ett tak som i en kyrka. En gång var det ett krutförråd, men numera inryms här en pub med rekordhögt till tak. Ett matställe som är populärt speciellt bland grupper.

Adress: Lossi 28, Tartu

Läs mer →

Cafe Crepp

Ett härligt kafé i fransk stil med goda kaffesorter, galetter och crêpes samt desserter. Dessutom sallader och baguetter till lunch. Café Crepp är litet, men de få platserna är väl värda att vänta på om du har tid.

Adress: Rüütli 16, Tartu

Läs mer →

Varuhus

Tasku shoppingcenter

Tartus nyaste shopping- och fritidscentrum i stadens centrum heter Tasku eller "Fickan" på svenska. Här kan du hitta massor av kända märken som Mango, Pepe Jeans, Guess, Esprit mm. Några matställen och en biograf kompletterar den sköna atmosfären.

Adress: Turu 2, Tartu

Läs mer →

Tartu Kaubamaja

Som sig bör har även Tartu sitt eget Kaubamaja-varuhus. Det ligger centralt och har förstås det mesta man kan tänka sig. Gratis parkering i en timme.

Adress: Riia 1, Tartu

Läs mer →

Kaubahall

Ett köpcentrum i hjärtat av Tartu.

Adress: Turu 2, Tartu

Läs mer →

Lõunakeskus

Tartus största shoppingcentrum ligger en bit utanför stan. Här finns mycket att göra, bl a en stor inomhusisbana där du kan hyra skridskor och man har även klättervägg och barnaktiviteter. Vetenskapscentret AHHAA visar fyrdimensionella biofilmer.

Adress: Ringtee 75, Tartu

Läs mer →