Tartu

Tartu är förutom Estlands näst största stad dessutom landets äldsta. Du kan ta dig dit med buss eller tåg från Tallinn. 

Tartu är intellektets stad i Estland. Det var kung Gustav II Adolf som grundade universitetet 1632. Tartu är en kultiverad och internationell stad. Vackra klassicistiska byggnader från 1700-talet, grönskande parker, mysiga små caféer och låga priser höjer trivseln än mer.

Hotellpaket

Hotel Dorpat

  • 1
  • 2
  • 3

Tartus största hotell bär stadens gamla namn, Dorpat. Hotellet öppnades 2007 i centrala Tartu och här har du många möjligheter till en skön vistelse: spa, wellness, en stor à la carte-restaurang med fin utsikt över ån Emajõgi och självklart alla sevärdheter och andra nöjen i närheten.

Läs mer »

På första våningen hittar du en spa-avdelning som erbjuder massage och andra spa- och skönhetsbehandlingar.

Kom och upptäck allt som den historiska universitetsstaden Tartu kan fresta med! Med hotell Dorpat som utgångspunkt har du nära till det mesta som den stämningsfulla Gamla stan och barnfamiljernas favoriter: vattenparken Aura och vetenskapscentret Ahhaa. Hotellet har även speciella familjerum och sviter samt specialrum för rörelsehindrade och allergiker. Restaurang Dorpat serverar goda rätter med estnisk och internationell inspiration, och sommartid håller hotellets utomhuskafé öppet.

Adress: Soola 6, Tartu 51014
Till centrum: 0,5 km
Till busstationen: 0 km
Till Tallinn: 180 km

Antal rum: 205 Våningar: 6
Restaurang/bar/nattklubb: ja/ja/nej
Bastu/pool: ja/nej
Parkeringsplats: ja
Allergi/handikappanpassade rum: ja/jav Övrig info: LCD-TV, telefon, dusch, wc, hårtork, Internetuppkoppling. Skönhetssalong och spabehandlingar. Husdjur är tillåtna!

Fr 900:–

Pris fr 900:–

Ingår: del i B2-hytt, 1 hotellnatt med del i dubbelrum inkl frukost.

Boka

Hotel Pallas

  • 1
  • 2
  • 3

Nyrenoverade Pallas har ett utmärkt läge i centrala Tartu. Hotellet präglas av en modern glasfasad och en inredning inspirerad av konstverk av den s.k. Pallasskolan från 1920-talet. Det här är en favorit bland arkitektur-, kultur- och idrottsintresserade som vill bo i stimulerande miljö.

Läs mer »

Fr 860:–

Pris fr 860:–

Ingår: del i B2-hytt, 1 hotellnatt med del i dubbelrum inkl frukost.

 

Boka

Sevärdheter

Johanneskyrkan

En av Tartus viktigaste historiska turistattraktioner är Johanneskyrkan (Jaani kirik) från 1300-talet. Den är känd för sina hundratals medeltida terrakottaskulpturer av oskattbart konstnärligt värde, unik i hela Europa. 

 

Tartu konstmuseum

"Det lutande huset" på Rådhustorget är säkert ett av de mest fotograferade ställena i staden. Det är inte bara Tartus svar på tornet i Pisa – det gömmer även stadens konstmuseum, inte att förväxla med universitetets konstmuseum.

Tartu universitet

Universitetet, som grundades av Gustav II Adolf 1632, är ett av Estlands bästa exempel på klassicistisk arkitektur. Byggnaden är från början av 1800-talet. Många framstående ester har studerat här. Universitetets festsal och museer är väl värda ett besök.

Tartu universitets historiska museum

Detta museum upptar olika byggnader: koret från den tidigare domkyrkan, gamla observatoriet och en del av den gamla anatomiska teatern. Här kan du lära dig om universitetsutbildningens ädla konst från 1600-talet till våra dagar. Missa inte den fina utsikten över staden.

Sevärdheter

Tartu universitets konstmuseum

Estlands äldsta museum grundades 1803. Här du kan se gipskopior av antikens mest berömda skulpturer, utställda i ett rum med väggmålningar i Pompejistil. Också specialutställningar med målningar, grafik, ikoner m.m. från museets samlingar.

Leksaksmuseet

Ett av de bästa och charmigaste museerna i Tartu är Leksaksmuseet. Där trivs både barn och vuxna. Barnen kan leka i leksaksmuseets övre våning och de vuxna kan beundra den magnifika utställningen "Dockor och leksaker genom tiderna" i museets nedre våning.

Leklandet Vudila

Hela familjens somriga nöjespark Vudila ligger på Kaiavere-sjöns strand i riktning mot Tartu. Här finns lek- och motorhus, labyrint, trampolinhinderbana och ett bungyjumptorn. Du kan också spela paintball, solbada och låta småbarnen plaska i barnbassängen.

För barn

Vetenskapscentret AHHA

AHHAA är Tartus moderna centrum för populärvetenskap, kul för både barn och vuxna. Här handlar det om att se, röra, känna och lukta. Besök planetariet, upptäck varför flugor kan gå upp och ner i taket, lär dig allt du vill veta om fladdermöss och mycket annat.

Aura vattenpark

Aura är inte bara en vattenpark utan här finns även en stor simbassäng (25 x 50 m), hälsoklubb, bastur, ljusterapicenter, V-salong och Café Nemo – alltså många slags nöjen för hela familjen! Solterrassen är öppen under hela sommaren.

Leksaksmuseet

Ett av de bästa och charmigaste museerna i Tartu är Leksaksmuseet. Där trivs både barn och vuxna. Barnen kan leka i leksaksmuseets övre våning och de vuxna kan beundra den magnifika utställningen "Dockor och leksaker genom tiderna" i museets nedre våning.

kaféer

Eduard Vilde Lokaal & Kohvik

Eduard Vilde (1865–1933) var en av Estlands mest uppburna författare. Kaférestaurangen med hans namn är ett trivsamt ställe med skön, gammaldags stämning. Mängder av små och stora rätter till bra priser. 

Püssirohukelder

Denna krog från 1778 är en sevärdhet för sig! Det finns inte så många restauranger som bland annat kan skryta med ett tak som i en kyrka. En gång var det ett krutförråd, men numera inryms här en pub med rekordhögt till tak. Ett matställe som är populärt speciellt bland grupper. 

Café Crepp

Ett härligt kafé i fransk stil med goda kaffesorter, galetter och crêpes samt desserter. Dessutom sallader och baguetter till lunch. Café Crepp är litet, men de få platserna är väl värda att vänta på om du har tid.

 

Varuhus

Tasku shoppingcenter

Tartus nyaste shopping- och fritidscentrum i stadens centrum heter Tasku eller "Fickan" på svenska. Här kan du hitta massor av kända märken som Mango, Pepe Jeans, Guess, Esprit mm. Några matställen och en biograf kompletterar den sköna atmosfären.

Tartu Kaubamaja

Som sig bör har även Tartu sitt eget Kaubamaja-varuhus. Det ligger centralt och har förstås det mesta man kan tänka sig. Gratis parkering i en timme. 

Kaubahall

Ett köpcentrum i hjärtat av Tartu.

 

Lõunakeskus

Tartus största shoppingcentrum ligger en bit utanför stan. Här finns mycket att göra, bl a en stor inomhusisbana där du kan hyra skridskor och man har även klättervägg och barnaktiviteter. Vetenskapscentret AHHAA visar fyrdimensionella biofilmer.