Sol och Bad i Pärnu

 

EN KLASSISK BADPÄRLA

Sanden gnistrar och havet glittrar i Estlands mesta sommarstad Pärnu. Med ett strandliv av högsta klass, trendiga matupplevelser och massor av kul för kidsen säger vi bara: res till Baltikums Miami.

Det är något visst med städer som ligger vid havet. Det är som om människorna lever sina liv lite annorlunda. Med en annan lätthet. Och framför allt – tillsammans på stranden. Estlands mesta sommarstad Pärnu är inget undantag. En bred, långgrund sandstrand kantas av en vacker promenad strösslad med barer, kaféer och badhotell. Det känns som vi hamnat i Baltikums Miami. Här, längst inne i den långgrunda skyddade viken, blir havet riktigt varmt sommartid, och man får gå flera hundra meter ut för att få vatten upp till halsen. Det är svårt att greppa att stan var rysk för bara trettio år sedan. Efter årtionden i sovjetisk tvångströja har Pärnu äntligen fått på sig en modern linneskjorta som släpper in både ljus och luft. Vattnet är idag
så rent att kusten fått blå EU-flagg.

 

Just den här varma julidagen dukar familjerna upp dagens lunch mitt på stranden medan kidsen leker i vattnet. Kitesurfarna slipar på de senaste trixen. Kärleksparen gömmer sig för omvärlden bakom strandskydden. Några konstruktörer med skyddshjälmar planerar scenbygget av den elektroniska musikfestivalen Weekend Festival Baltic som ska dra i gång på beachen om bara några dagar.

Som flitigt kringflackande flerbarnsfamilj är man alltid extremt medveten om hur lätt eller svårt det är att ta sig runt med de små – det sätter liksom stämningen för hela semestern. Och i Pärnu är det bara att konstatera att mer anpassat för kids än så här blir det inte. Låga trampbilar erbjuds för en billig penning som transportmedel, på stranden samsas rutschkanor med volleybollnät och smakfulla äventyrssporter och innanför ringmuren är trafiken sparsmakad och bjuder på gröna parker, kullerstensgator och vingliga sekelskiftesvillor med punschverandor. De lummiga kvarteren skiljer badområdet från stans affärs- och butikscentrum som ligger i kvarteren runt gatan Rüütli.

Det här med badande har alltid varit stort i Pärnu. Turismen kickade i gång redan i mitten av 1800-talet tack vare stadens omtalade lerbad. Men det var först då landet blev självständigt från Ryssland, 1920, som badandet fullkomligt exploderade. Särskilt tyskar och svenskar sökte sig till den estniska sommarstaden. I slutet av 1930-talet fanns det till och med en direktbåt från Stockholm och på de stora kurortshotellen anställdes svensk personal, som självfallet kläddes i folkdräkt. Allt för att tillgodose de nya resenärerna. Lerbaden med ryska namn som Sanatorium nummer ett finns inte längre kvar, däremot kryllar det av spaanläggningar som ger extremt proffsiga behandlingar till sympatiska priser. I dag hör man fortfarande svenska bland turisterna men även engelska, danska och franska.


Samma eftermiddag ger sig hela familjen ut på promenad i staden som bara huserar 45 000 invånare. Vi fastnar framför de fantastiska muralmålningarna mellan gatorna Pühavaimu och Lõuna, som tillkom under streetartfestivalen Sõnum Seinal där några av Nordens och Baltikums mest begåvade graffitikonstnärer bjöds in för att försköna både murar och husfasader. Samma framåtrörelse märks i andra avseenden i staden som är snabb på att plocka upp trender. Foodtruckar med crêpes och vegetariska burgare samsas med mikrobryggerier och små gallerier."Barnen sliter i packningen och skriker i kör: bada, bada, bada!" 

 

Barnen sliter i packningen och skriker i kör: bada, bada, bada! Tyvärr är det inte Östersjön de menar utan det vattenland som ligger i bottenvåningen av vårt hotell Tervise Paradiis. Det var så vi gjorde upp det. Vi började med två övernattningar på hotell Hedon som bjöd på egensinnig och modern arkitektur som placerat det på arkitektoniska listor sedan invigningen 2014. Som ett av de lyxigare hotellen stoltserar det med ett spa i en majestätisk byggnad från 1800-talet, gourmetkrog som får smaklökarna att dansa och en cocktailbar som lockar långt fler än bara hotellets gäster. Och nu väntar två övernattningar på familjehotellet Tervise Paradiis som bjuder på Estlands största äventyrsbad. På den höga startplattformen kan man välja mellan fyra olika rutschkanor i tub, varav den längsta är 85 meter. Femåringen i familjen gör sig redo. Hon sätter på sig ett cyklop, rättar till baddräkten med Batman-motiv och sätter sig morskt i kanan. ”Sisten ner är en butter sill” är det sista jag hör innan hon susar iväg. 

 

 

RES HIT

Res till Tallinn. Till Pärnu är det sedan cirka 13 mil som kan köras med bil eller åkas med tåg eller buss. Bekvämast: Boka Tallinks hotellpaket som inkluderar båtresa och hotell.

HOTELLTIPS

Tervise Paradiis
"Hälsans Paradis" har en vacker vy över Pärnuviken och inhyser både spa, bowlinghall och Estlands största äventyrsbad.

Boka hotellpaket här

Hedon Spa & Hotel
Hotell med två lyxiga spaavdelningar, inomhus- och utomhuspool, två olika bastur och en vitaminbar. 

Boka hotellpaket här 

 

 

HÖJDPUNKTER

Sol och bad hela säsongen. I mitten av augusti pågår den stora Weekend Festival Baltic för den som vill dansa loss till högklassig techno (tidigare framträdanden av bl a Kygo, David Guetta, Axwell /\ Ingrosso m.fl.). Och sensommarens måste för älskare av klassisk musik: Pärnu Muusikafestival 15–21 juli 2019, med konserter, orkestrar och runt 200 musiker.

weekendbaltic.com →

parnumusicfestival.ee →

 

LÄS MER OM HOTELLPAKET TILL PÄRNU