Sommarkryssa till Ösel

 
Cover image

ETT SOMMARPARADIS FÖR ALLA

Nu vallfärdar turisterna till Ösel. Den grönskande sommarön som är känd för sin medeltida historia, sina vackra klapperstensfyllda stränder och sin fantastiska natur.

Ösel är sommarparadiset där det finns något för alla, från fiskefantasten och solälskaren till den kräsna kulturresenären. För att inte tala om gourmanden som gillar skaldjur och delikatessrökt fisk, upptäcker vi på vår resa hit. Vi utgår från den charmiga hamnstaden Kuressaare, med dess centrum från 1600-talet som med sina många spa-anläggningar lockar inte bara historieintresserade utan också hälsomedvetna turister. Musikintresserade reser hit för den årliga operafestivalen, som hålls i 1300-talsborgen sista veckan i juli. Innan dess: det rockigt svängiga evenemanget Sadhu Jam, som hålls i anslutning till restaurangen Ku-kuu. Dess chefskock Toomas Leedu är en välkänd profil i den estniska restaurangvärlden och driver här Ösels bästa krog.

"Jag flyttade hit från Tallinn för jag ville ha lugn och ro, om man nu kan få det som kock, ler Toomas, och berättar att de varje dag sätter sin meny efter ”den fångst som våra lokala fiskare får”. "

Småstadsmysiga Kuressaare har runt 14 000 fasta innevånare. Huvudgatan Tallinna är kantad av krogar, barer, hotell och små charmiga butiker. I hamnen i slutet av gatan trängs segelbåtarna. Varje år anländer många svenska seglare, berättar hamnkaptenen Oskar Jögi. En av dessa är Gurre Engberg, som seglat med sin fru från hemmahamnen i Kalhammarsvik på Gotland via Åland och Dagö till Ösel.

"Estland känns som vårt andra hemland, säger Gurre. Ösel ligger ju bara tio mil öster om Gotland och har en natur som påminner om den där hemma. Trots det är det en känsla av att vara utomlands att komma till Estland, levnadssättet är så annorlunda, och gästfriheten! "

Dags för kaffe och det bästa serveras på det minsta fiket, Kure. Men det som gör att det blir stamstället under mina dagar på Ösel är servitrisen Riines engagemang för att jag och andra gäster ska få ut det bästa av ön.

"Jag älskar mitt Kuressaare. Här har jag växt upp och hit återvänder jag varje sommar, säger hon."

Riines kontakter leder mig till fiskerökeriet, Tihemetsa, i byn Nasva en dryg mil utanför stan dit jag cyklar på välpreparerade cykelbanor som slingrar sig utefter stranden. Riine har redan ringt ägaren Tiina Mai som berättat att ugnarna är fyllda med flundror som är färdigrökta runt lunchtid. Jag lotsar mig fram efter dofterna från rökeriet.

"Om det inte finns tillgång på rökt fisk och hembryggt öl är ön inte värd namnet, säger Tiina och öppnar luckan till den sotiga ugnen."

Röken skingras och fram träder rader av guldskimrande flundror och sik. Tillbaka i Kuressaare stannar jag till på Vinoteek Prelude på huvudgatan Tallinna. Som visar sig drivas av en mycket hängiven vinälskare, sommelieren Ulle Kiirend.

"Det är min passion för mat och vin som är ledstjärnan och så älskar jag detta gamla vackra hus som med tiden blivit mitt hem."

Hennes koncept omfattar också en restaurang och lockar långväga gäster. Vinlistan är gedigen, menyn imponerande. Och därute väntar den stora vida sommarön Ösel, med sitt vänliga, lantliga lugn.

 

RES HIT

Res till Tallinn, fortsätt sedan med bil och ta färjan från Virtsu. Det är smart att förboka för att undvika kö. Boka på tuulelaevad.ee. Eller ta bussen som avgår från Tallinn minst sju gånger per dag och kostar cirka 300 kronor tur och retur, inklusive färjebiljett.


HOTELLTIPS

Grand Rose Spa Hotel
Modernt hotell med gamla anor som rymmer spa, inomhuspool och bastuanläggning. Har också cyklar som gästerna får hyra.

Boka här
 

Arensburg Boutique Hotel & Spa
Bo centralt nära biskopsparken och endast 800 meter till närmaste badstrand. Hotellet öppnade 2002 i ett 300 år gammalt hus.

Boka här

 

LÄS MER OM HOTELLPAKET TILL ÖSEL