Konst, kultur och
utställningar i Tallinn

 

Konst, kultur och Konserter i Tallinn

Våren och sommarens musik- och dansprogram sjuder av kreativitet. Oavsett om du gillar opera, balett, folkmusik, rock, pop eller jazz, om du vill sitta eller dansa inne eller ute, så finns det något för dig. Många av konserterna och festivalerna sker utanför Tallinn, men det finns väldigt bra kommunikationer. Tallinn har även ett rikt utbud av muséer där inte bara utställningarna är intressanta, utan även byggnaderna de ligger i.

 

 

Konserter

 

Pärnu Bluesdagar

Pärnu Bluesdagar startar den 23:e juli 2019

Under en vecka arrangeras den internationella bluesfestivalen. Förutom konserter i dagarna sju, arrangeras workshops samt en öppen scen där alla kan uppträda. Huvudscenen ligger i Pärnu Fritidsbåtsklubb, men konserter arrangeras över hela staden.

LÄS MER: www.visitestonia.com

Bluesfestivalen Augustiblues

Bluesfestivalen Augustiblues startar den 2:a augusti 2019

Under fyra sensommardagar arrangeras bluesfestivalen Augustiblues med artister från tio länder. Konserterna arrangeras främst på den gamla borggården och Hapals gamla järnvägsstation. Men även workshops arrangeras över hela stan och på Jim Beam Night Club jammas det till fåglarna börjar kvittra.

LÄS MER: www.augustibluus.ee/

Leigo Sjö musikfestival

Leigo Sjö musikfestival startar den 2:a augusti 2019

Under två dagar och nätter förenas natur och musik vid den vackra sjön Leigo. Olika musikstilar som pop, rock och klassisk musik förenar publiken och festligheterna kulminerar med tio levande brasor och tusentals levande ljus på sjön och i luften.

LÄS MER: www.visitestonia.com

Stella Soomlais

Ösels operafestival startar den 23:e juli 2019

Under tio dagar kan du njuta av opera av internationell klass i Ösel. För evenemangen byggs ett tältoperahus med 2000 sittplatser på den historiska slottsgården Kuressaare. Varje år uppträder olika operahus, och i år är huvudartisterna den ungerska nationaloperan och Shanghais operateater.

LÄS MER: www.visitestonia.com

Stella Soomlais

Folkmusikfestival i slottsmiljö från den 25:e juli 2019

Under fyra dagar invaderas Viljandis slottsberg och stad av folk som njuter av folkmusik. Genom att hylla traditioner, arv och lokal identitet och kombinera dem med den moderna livsstilen, vill man förnya men samtidigt hålla traditionerna vid liv.

LÄS MER: www.viljandifolk.ee/en

Fotografiska i Tallinn

Nyhet! Fotografiska Tallinn

Nu har Fotografiska Tallinn öppnat i stans mest spännande område, Telliskivi. Ännu en anledning att besöka vårt grannland i öster. Näst ut är Fotografiska i New York som öppnar i september 2019. I gatuplan finns det café och shop, museet är på våning fyra och högst upp ligger restaurangen med en stor takbar. Planen är att Fotografiska Tallinn vara en levande mötesplats som erbjuder allt från utställningar, fester, konserter och fotokurser.

TIPS! Medlemmar i vår kundklubb Club One har rabatt på inträdet som en förmån iland! Inte medlem än? Bli medlem här!

LÄS MER: www.fotografiska.com/tallinn/en/

Kumu

Estnisk konst i prisbelönt byggnad

Kumu Art Museum är Estlands största konstmuseum och ligger i en prisbelönt arkitektonisk skapelse. Byggnaden ligger på det som markerade utkanten av stan i början av 1900-talet och hade planer för ett konstmuseum, och drygt 100 år senare öppnades muséet. På fem våningar visas 11-12 roterande utställningar. Modern konst på den femte våningen.

LÄS MER: www.kumu.ekm.ee

Tallinn Kadriorg

Konst i barockpalats

Kadriorg konstmuseum ligger i ett vackert barockpalats i Kadriorgparken, som beställdes som sommarpalats av Peter den store 1718 och är uppkallat efter hans fru Katarina. Sedan år 2000 är det ett konstmuseum med inriktning på tidig utländsk konst, främst från Västeuropa och Ryssland. Samlingarna består främst av oljemålningar, grafiska blad och skulpturer.

LÄS MER: www.kadriorumuuseum.ekm

Niguliste museum

Kyrklig prakt

Niguliste museum ligger i den gamla St. Nicholaskyrkan på Toompeahöjden i Gamla stan. Utställningen består i huvudsak av kyrklig konst, från medeltiden fram till nu. Muséet är ett av de få i Europa som huserar i en gammal kyrka, och utställningarna består främst av altare, träskulpturer, målningar och kandelabrar.
 

LÄS MER: www.nigulistemuuseum.ekm

Tallinn Filmmuseum

Röda mattan till biohistoria

Filmmuseum är ett måste för alla filmfantaster. En röd matta värdig Oscarsgalan leder dig genom parken till muséet som inhyser en permanent utställning, Take one, och en temporär. Det utställda materialet består främst av saker från den berömda studion Tallinnfilm. Muséet hyser även en toppmodern filmsalong med 210 platser där du kan se estniska filmer från början av 1900-talet.

LÄS MER: www.ajaloomuuseum.ee

SeaPlane

Spännande sjöfart

Seaplane Harbour sjöfartsmuseum är ett av Europas mest kända och har vunnit många priser. Förutom den spännande arkitekturen och de fascinerande maskinerna, kan du gå in en av de få u-båtar som överlevde Andra världskriget, EML Lembit. Vid kajen ligger Estlands äldsta isbrytare, Suur Tõll, som du kan besöka och se hur sjömännen bodde I början av 1900-talet.

 

LÄS MER: www.meremuuseum.ee

Mikkeli konstmuseum

Rembrandt och asiatisk konst

Mikkeli konstmuseum ligger i det som en gång i tiden var köksbyggnaden till Kadriorgpalatset. Samlingarna tillhörde en gång, den nu avlidne Johannes Mikkel, som var chef över flera antikaffärer i efterkrigsestland. Samlingarna anses vara en av de största och mest värdefulla i landet, och kronan på verket är fyra Rembrandtetsningar. Annars består samlingarna mest av västeuropeiska, ryska, kinesiska och inhemska verk.

LÄS MER: www.mikkelimuuseum

Adamson-Eric

En av Estlands största konstnärer

Adamson-Eric anses vara en av Estlands mest mångfacetterade konstnärer. Efter hans död 1968 donerade hans änka flera tusen konstverk till den permanenta utställningen består av målningar, keramik, läderarbete, konstmycken och textiler. Konstnärens estetik är hämtad från den franska traditionen, och känns igen på dess elegans, raffinerade färgpalett och starka uttryck.

LÄS MER: www.adamson-eric.ekm

Stella Soomlais

Arkitekthistoria i trendiga Rotermann

Det estländska arkitektmuséet ligger i en av de bäst bevarade historiska industribyggnaderna i staden, det gamla saltlagret. Utställningarna består mest arkitektoniska dokument och samlingar från 1900-talet. Mest kända är ritningarna, fotona och modellerna från 20- och 30-talen och sovjettiden.

LÄS MER: www.arhitektuurimuuseum.ee

LÄS MER OM KRYSSNING TILL TALLINN