Gamla stan i Tallinn

 

UPPLEV GAMLA STAN I TALLINN

Gamla stan i Tallinn är sedan 1997 med på Unescos världsarvslista som norra Europas bäst bevarade medeltida stad. Som av ett under klarade sig stadskärnan nästan helt skadefri under de två världskrigen. Njut av att vandra omkring i en autentisk medeltida miljö. Här hittar du allt från spännande barrundor, en vegansk trendkrog till spännande sevärdheter och världens bästa pannkakor. Här är en snabbguide till Gamla stan!

EN ANNORLUNDA BARRUNDA

Olde Hansa är en riktig klassiker som tar dig tillbaka till Tallinns guldålder. Här serveras mörk starköl med örter eller honung. Förutom ett stort utbud av öl finns även Grand Feast på menyn – en två timmar lång matresa tillbaka till medeltiden. Precis som Olde Hansa fokuserar Kolmas Draakon på mer än öl. Hela atmosfären är viktig. Ovanför dörröppningen hänger en drake i trä. Kolmas Draakon betyder ungefär ”den tredje draken”. Bakom bardisken tillagas glögg i lerkrus ur en stor kittel. Beer House kommer inte få förstapris för sin hemsida men något de vunnit pris för är sin mat och framförallt sin öl! Att få utmärkelsen ”Det bästa restaurangbryggeriet i Estland” är inte en liten bedrift. Mitt i restaurangen finns tankar i mässing där ölen du dricker bryggs.
 

"The pub doors are opened for the ninth hour of the morning til the dead of the night."
– Olde Hansa

100% VEGANSKT

Rataskaevu 16 är en modern restaurang i en fantastisk och stämningsfull lokal. Maten är väldigt prisvärd för sin höga kvalitet. Den veganska trenden är ganska ny i Estland! Nästan vägg i vägg med Rataskaevu 16 ligger Vegan Restoran V – allt på menyn är 100% veganskt.

 

SMÅTT OCH GOTT

Gå loss bland hemgjord choklad och bakelser på Chokladeria. Ät pannkakor på Kompressor ”The Worlds Greatest Panncakehouse”. Lär känna en mörkare sida av Gamla stan på Haunted Old Town Ghost Tour. Upplev skyddsrum, ett fängelse och andra spännande ställen med Tallinn Industrial Stalker Bike Tour.

 

Platser du inte vill missa

 

Stadens Portar

Stadens portar öppnar ditt hjärta

26 av de 45 originaltornen och bastionerna finns kvar än i dag. Ofta har de humoristiska namn som Paks Margareeta (Tjocka Margareta) som är den första porten som möter dig när du kommer till fots från färjeterminalen. Det viktigaste tornet är Kiek in de Kök, vilket betyder ”kika in i köket” på lågtyska. Namnet tros komma från att vakterna kunde se ner i grannhusens kök. Den pampiga Viruporten med dess blomsterstånd leder rakt in i hjärtat av gamla stan och butiksgatorna.
 

 

City Wall

Stadsmurens böljande skönhet

Tallinns stadsmur är 1 850 meter lång, 3 meter tjock och 16 meter hög och påminner mycket om Visbys ringmur. Den började byggas på 1200-talet och blev med tiden en av norra Europas mäktigaste och största befästningar. På flera platser har man möjlighet att gå upp på de höga trägångarna där vakterna en gång stod och spejade efter fiender och annat löst folk. Men ett annat alternativ är att stanna på marken, gå utanför muren och bara njuta av den från utsidan.
 

 

Gamla Stan

Gamla stan från ovan

Ovanför gamla stan ligger flera utsiktsplatser där man kan spana och fota stan. Bäst utsikt och snyggaste bilder får du från Patkuli Vaateplatvorm. Vill du se så mycket som möjligt av stan är Kohtuotsa vaateplatvorm bästa utsiktsplatsen. Mysigast är Tallitorn ja linnamüüri platvorm med utsikt över Nigulistekyrkan och bronsmunkarna. Utsikten över stan är något begränsad men platsen i sig är väldigt fotovänlig.
 

 

Religiösa Platser

Gott om religiösa platser

Tallinn har mer eller mindre varit ockuperat av utländska stater sedan medeltiden. Detta har medfört att de flesta västerländska religioner är representerade med en eller flera religiösa byggnader. Man känner lätt igen de arketypiska arkitekturerna på formerna och färgerna. Aleksander Nevskikatedralen, Oleviste kogudus, Niguliste kirik och Pühavaimu kirik är några av de mest sevärda.

Torg och Marknader

Medeltida torg och marknader

Gamla stan är rikt på torg och marknader. Det mest kända torget är Raekoja plats (Rådhusplatsen) som även fungerar som marknad under julen och festivaler. Det berömda torget med tillhörande rådhus, är ett av Tallinns mest populära fotoobjekt och här hittar du även ett av världens äldsta apotek Revali Raeapteek (Rådhusapoteket). Längst muren vid Viru Väravad (Viruporten) trängs ett antal äldre damer som säljer virkat och stickat på längden och tvären, oavsett väder.
 

 

Souvenirbutikernas Paradis

Souvenirbutikernas paradis

Det är en underdrift att säga att det finns en souvenirbutik i varje gatuhörn. Överallt saluförs baltisk bärnsten, vilken faktiskt inte kommer från Estland, utan Lettland. Så satsa hellre på butiker med second hand eller genuint estniskt hantverk som Hää Eesti Asi vid Viruporten eller en av alla hantverksbodar på Katariina käik. Här hittar du både snygga och fyndiga presenter till dig själv eller andra. Söker du mer traditionella souvenirer hittar du det över hela stan.
 

 

Street Art

Modern gatukonst

Här och där dyker tänkvärda budskap och gatukonst upp bland de gamla husen och monumenten. Flest hittar du vid utsiktsplatserna uppe på höjden. Graffittin står i stark kontrast till de gamla byggnaderna och utsikten, vilket ger en skön blandning av nytt och gammalt. Att budskapen får folk att le och prata med varandra är bara en välkommen bonus.

 

 

Opolerade Pärlor

Opolerade pärlor

De flesta byggnader och kvarter i gamla stan har välputsade fasader, men här och där hittar man slitna hus och gränder. Så lämna de värsta turiststråken och gå på upptäcktsfärd i smala gränder där gentrifieringen inte hunnit slå klorna i de gamla kvarteren om du gillar bohemiska kvarter. Några sådana kvarter hittar du längst murens norra insida.

Muséer för alla smaker

Gamla stan vimlar av muséer av alla slag. Många har historiska företecken men du hittar även otippade museum som marsipanmuséet Marzipana Gallery och Okupatsioonide Muuseum som beskriver livet under ockupationerna av före detta Sovjetunionen och Tyskland. Kiek in de Kok med sina underjordiska tunnlar, vakttorn och utställningar är en väldigt populär upplevelse medan Sjöfartsmuséet i Paks Margareeta visar Tallinns viktiga plats i den internationella sjöfarten historiskt sett.
 

Muséer för alla smaker

LÄS MER OM KRYSSNING TILL TALLINN →