Restauranger i Tallinn

 

ETT AVSLAPPNAT FOODIE-PARADIS

Tallinn är just nu en av norra Europas mest intressanta restaurangstäder. Foodies och gourmander från hela världen lägger upp bilder och filmer från de välbesökta matställena. Den stora trenden ”resto” – som betyder att njuta av mat i en avslappnad miljö – har slagit igenom stort och utbudet är stort och av hög kvalitet.

 

 

Centrala Tallinn

 

Kivi Paber Käärid

KIVI PABER KÄÄRID

Kivi Paber Käärid betyder Sten Sax Påse! Här äter du underbart god och hälsosam mat där alla rätter är 100% glutenfria. På menyn finns även veganrätter, laktosfria och kaseinfria alternativ. Avslappnat, hipstervänligt och prisvärt.

LÄS MER: www.kivipaber.ee/en/
 

Korsten

KORSTEN ARMASTUS & HEA TOIT

En cool italiensk restaurang som utstrålar kärlek till god mat och uppfriskande drycker. Spännande inredning och en härligt blomstrande uteservering – perfekt för varma sommarkvällar och härliga cocktailupplevelser.

LÄS MER: www.korstenresto.ee/en/
 

Hipster- och industrikänsla i Telliskivi

Hipster- och industrikänsla i Telliskivi

F-hoone ligger i en ombyggd industrilokal i det trendiga Telliskivi i Kalamaja. Hoone betyder byggnaden på estniska och F-hoone är en del av ett större industrikomplex som idag är mysiga kaféer, barer, restauranger, butiker och workshops. Den populära restaurangen är barnvänlig med en lekhörna dagtid och stimmig bar kvällstid. Publiken är bohem-chic.

LÄS MER: www.fhoone.ee/en/
 

Parrot MiniBar

En kakafoni av smaker och dofter

Parrot MiniBar är en lummig oas i storstadsöknen. Med sitt papegoja- och Amazonastema stiger du formligen in i en kakafoni av synintryck, dofter och smaker. Stället är känt för sina snygga och goda drinkar och fyndiga smårätter. Många väljer deras avsmakningsmeny med namnet ”vintergatan”. Vill du gå ner i källaren måste du gå via en fågelbur i människostorlek.

LÄS MER: facebook.com/parrotminibar
 

Nautilus Oyster Bar & Grill

Ostron och champagne bistrostyle

Nautilus Oyster Bar & Grill är relativt nyöppnad men har snabbt blivit väldigt populär. Menyn är precis som inredningen – inspirerad av den franska atlantkusten och engelska sydkusten. Fokus ligger på alla typer av skaldjur men kött och vegetariska rätter serveras också. Dock vore det synd att inte skölja ner ett par ostron med ett glas champagne – när du ändå är här.

LÄS MER: facebook.com/TheNautilusRestaurant
 

Populär vegomat

Populär vegomat

Vegan Restoran V har snabbt blivit en av Tallinns mest populära restauranger. Den fantasifulla och färgsprakande menyn lockar inte bara veganer utan alla som gillar fräsch nyttig mat. Krispiga sallader blandas med tofurätter och vegohamburgare. Många av rätterna är glutenfria och efterrätterna tillagas med hälsosammare organiskt rörsocker. Boka gärna bord i god tid då det ofta är fullbokat flera dagar framåt.

LÄS MER: vonkrahl.ee/en/vegan-restoran-v
 

Husmanskost Golden Piglet

Husmanskost med knorr

Gillar du rejäla portioner fläskkött och kål i alla dess former är Kuldse Notsu Kõrts (Den gyllene spädgrisens krog) stället för dig. Handgjorda korvar, vildsvinrätter, grillad spädgris, surkål och stekt potatis på längden och tvären serveras i den mysiga och rustika miljön. Recepten har anor från medeltiden och den trevliga personalen är klädd i traditionella folkdräkter.

LÄS MER: hotelstpetersbourg.com/restaurant/golden-piglet-inn
 

MEKK

Estländsk meny med en svensk twist

En annan restaurang som tagit det traditionella estländska köket till en ny nivå är MEKK på Savoy Boutique Hotel. Chefskocken Rene Uusmees tid som kocklärling på finlandsbåtarna och som kock i Stockholm har satt sina spår i menyn i allt från gravad lax på frukostbordet till hans egen version av Wallenbergare i lunchmenyn och rökt ål på middagsmenyn. Råvarorna står i centrum och de genomtänkta uppläggningarna är pricken över i:et.

LÄS MER: tallinnhotels.ee/mekk
 

Rae Meierei

Estnisk-italiensk ostextravagansa

På kort tid har Rae Meierei Restoran blivit en av Tallinns nya innerestauranger. Med egen ostproduktion och italienska mejeriprodukter i fokus sticker man ut hakan med ett modernt glammigt koncept mitt i gamla stan. Är du nyfiken på hur ostproduktionen går till ska du reservera ett bord vid glasväggen intill mejeriet. Vill du istället lounga i en skön miljö med en kall drink finns även sköna soffor med dämpad belysning. Menyn är italiensk med en lätt estnisk touch.

LÄS MER: raemeierei.ee
 

Restaurang Frenchy

RESTAURANG FRENCHY

Upplev fransk bistrokultur i Telliskivi! Menyn byts ofta och det serveras allt från franska ostar, jätteräkor och färska ostron till fransk löksoppa och oxfilé. Till maten njuter du av unika viner som enbart finns på Frenchy i Estland.

LÄS MER: facebook.com/Frenchy-593232130762873/
 

NOK NOK

Autentisk thailändsk mat i gamla stan

Nok Nok serverar thailändsk mat i nordisk-inspirerad miljö i gamla stan. Den prisbelönta thailändska chefskocken Pensiri Pattanachaeng vill gärna dela med sig av sitt hemlands kök till den nordligare befolkningen, och har därför även populära matlagningskurser. Nok betyder fågel på thailändska och restaurangens namn kommer av ugglorna som vakar över gatan i husets fasad.

LÄS MER: noknok.ee/en/main
 

Art Priori

Lyxig mat i ännu lyxigare miljö

Art Priori är något så ovanligt som en restaurang i ett konstgalleri. Men det är inte vilken konst som helst – den är värderad till många hundratals miljoner. Den välkomponerade menyn matchar konstverken på väggarna med spännande smakkombinationer och vackra uppläggningar. Restaurangen har tre matsalar, varav en har plats för tolv där den dyraste konsten hänger.

LÄS MER: www.artpriori.ee
 

TapTap

Fatöl på burk och currywurst

Taptap är en mysig ölbutik och streetfood-restaurang i det trendiga Rotermannkvarteret. Här hittar du en mängd lokala och internationella ölsorter på flaska och sex stycken på fat som du kan få med dig på burk som en extra service. Maten består av handgjorda korvar som serveras med ölsenap och currydressing, inspirerad av skandinavisk korv-med-bröd-kultur och tysk currywurst.

LÄS MER: taptap.ee/en
 

Flamm restaurang

Urban pizza i de gamla hamnkvarteren

I en gammal mjöllada i de trendiga Rotermannikvarteren hittar du Flamm restaurang och vinbar. Doften av nybakad pizza, staplade vinflaskor och den industriella atmosfären lockar en strid ström trendiga lokalbor och välinformerade turister. Menyn är liten men naggande god, och maten lagas live framför dig. Hög trend- och mysfaktor.

LÄS MER: facebook.com/flammkuchenbar
 

Leib Resto

Det nya estländska köket

Leib kallas det berömda ”svarta” estländska brödet som har fått ge namn till en av Tallinns mest trendiga restauranger – Leib Resto ja Aed. Den lyckade kombinationen av en modern version av det estländska köket och ett fokus på lokalt producerade råvaror har gett restaurangen internationellt renommé. När vädret tillåter trängs gästerna på uteserveringen och gräsmattan med ett glas mousserande rabarbervin.

LÄS MER: leibresto.ee/en/
 

Olde Hansa

Medeltida björn- och älgmeny i ny skrud

Olde Hansas nya version av det medeltida estländska köket har blivit en stor succé. Björnstuvning i bärsås och älgfilé i tryffelsås är två rätter som visar att det går att modernisera det autentiska hansa-köket och dess ingredienser. Chefskocken Emmanuel Willes filosofi att kombinera slow-cooking med – för medeltiden – exotiska kryddor som kanel och kardemumma garanterar aha-upplevelse i autentisk 1400-talsmiljö. Huset serverar även egna öl- och spritsorter som är väl värda att testa.

LÄS MER: oldehansa.ee
 

Tchaikovsky

Fransk-rysk meny på estniska råvaror

Tchaikovsky rankas högt i guider som White guide och Best Hotel Restuarant. Och visst är det något speciellt som möter dig när du stiger in på denna hotellrestaurang. De stoppade stolarna, dukade borden och mörka väggarna med kristall- och gulddetaljer ger en känsla av överdåd. Menyn bygger på det klassiska franska köket men med en rysk twist och allt tillagas på estniska råvaror. Chefskocken Vladislav Djatsuk har beskrivit menyn så här: ”Med lite humor, kärlek och salt.”

LÄS MER: telegraafhotel.com/restaurant-tchaikovsky
 

 

utanför Tallinn

 

Ööbiku

ENKEL GASTRONOMI PÅ ÖÖBIKU

Att äta på Ööbiku är bokstavligen som att komma hem – till mästerkocken Ants Uustalus hem. Gården var tänkt som sommarhem, men för att kunna reparera och bygga ut behövdes intäkter. Och på den vägen är det. I dag anses Ööbiku vara ett av landets mest originella kulinariska resmål. I köket används klassiska tekniker – som inläggning, torkning, rökning och insaltning – och lokala råvaror som rödbetor, färskost, insjöfisk. Smakerna är rena och nordiska, uppläggningarna vackra och okonstlade.

LÄS MER: www.oobiku.ee/
 

ALEXANDER

LOKALA LÄCKERHETER PÅ ALEXANDER

För den som vill uppleva lyx och autenticitet finns restaurang Alexander i Pädaste Manor, en herrgård med hotell och spa på Muhu, en ö i Estlands skärgård. Här har man sin egen gastronomiska filosofi, Island cuisine, som innebär naturnära, lokal och säsongstrogen gourmetmat med inslag från både skog, åkrar och hav. Trädgårdsmästaren och kockarna vandrar ut i skog och trädgård och skördar råvaror som blommor, örter, svamp och blad. I stort sett alla råvaror är lokala. På menyn kan man finna läckerheter som vaktlar, sniglar, maskrosor, picklad svamp, fläderbär, rökt ost och vilda bär. Om man ska gå på en exklusiv restaurang i Estland är Alexander ett av de allra bästa valen.

LÄS MER: www.padaste.ee
 

OKO

LEKFULLA EXPERIMENT PÅ OKO

Med sitt vackra läge vid kusten har OKO länge varit ett resmål både för seglare och matälskare från inlandet. I en modern miljö med fina rustika inslag serveras fantasifulla och överraskande rätter med inhemska råvaror i en ofta oväntad tappning. Inte sällan är rätterna både klassiska och nyskapande. Inspirationen kan också hämtas från etniska kök som det italienska, koreanska, libanesiska och det franska. På matsedeln, som ofta ändras, återfinner man bland annat sik, råbiff, anka, lamm, torkade bär och goda ostar. Vinutbudet är rikt och personligt.

LÄS MER: www.okoresto.ee/en
 

Umami

UMAMI

I en frodig gammal äppelträdgård, bara tio minuter från centrum, ligger en av Tallinns allra charmigaste restauranger, en upplevelse för både öga och gom. Dessutom är här verkligt familjevänligt, både ute och inne. Unna dig en utflykt, du kommer inte bli besviken. På Umami värdesätts samarbetet med odlare i trakten. Samtidigt blandas lokala och internationella smaker till nya smakupplevelser. Kombinationerna mellan mat och dryck prioriteras högt. Även de alkoholfria alternativen ges utrymme. Här serveras bland annat egenbryggd öl och kombucha (en vinägeraktig dryck som görs på avsvalnat sött te).

LÄS MER: www.umamiresto.ee
 

Põhjaka mõis

MATLAGNING PÅ MORMORS VIS

I Estland är det gott om äldre små herrgårdar. Vissa som står och förfaller, andra, som Põhjaka mõis, renoveras och förvandlas till restauranger. På bara ett par år var restaurangen en av Estlands populäraste. I utbudet finns bland annat charkbrickor, ost och picklingar. Goda sallader, ett krämigt långkok på tupp eller en tårta med inhemska bär. Man arbetar med lokala bönder och jägare – och har även egna odlingar och hönsuppfödning. I det lantliga köket lagas det mesta från grunden och källaren är full av inläggningar. Det är matlagning på mormors vis. Man tar till vara på allt och låter tiden göra produkterna fina.

LÄS MER: www.pohjaka.ee
 

Restaurang Noa

RESTAURANG NOA

Med knappa femton minuters bilfärd från centrala Tallinn hittar du restaurang Noa, där du kan uppleva gourmetmat i hisnande vackra lokaler med havsutsikt från panoramafönstren, som kan avnjutas från alla restaurangens sittplatser. Den högklassiga maten är förstås i fokus, med specialiteter som ”saltad rökt fisk”, en rätt som består av öring, crème fraiche och friterat bröd. Avdelningen ”Chef’s hall” erbjuder dessutom fem-sjurätters smakmenyer, där du, utan att riskera att krossa resebudgeten, kan prova på exklusiva rätter.

LÄS MER: www.noaresto.ee/en
 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL TALLINN