Restauranger i Tallinn

 

ETT AVSLAPPNAT FOODIE-PARADIS

Tallinn är just nu en av norra Europas mest intressanta restaurangstäder. Foodies och gourmander från hela världen lägger upp bilder och filmer från de välbesökta matställena. Den stora trenden ”resto” – som betyder att njuta av mat i en avslappnad miljö – har slagit igenom stort och utbudet är stort och av hög kvalitet.

 

Hipster- och industrikänsla i Telliskivi

Hipster- och industrikänsla i Telliskivi

F-hoone ligger i en ombyggd industrilokal i det trendiga Telliskivi i Kalamaja. Hoone betyder byggnaden på estniska och F-hoone är en del av ett större industrikomplex som idag är mysiga kaféer, barer, restauranger, butiker och workshops. Den populära restaurangen är barnvänlig med en lekhörna dagtid och stimmig bar kvällstid. Publiken är bohem-chic.

LÄS MER: www.fhoone.ee/en/
 

Parrot MiniBar

En kakafoni av smaker och dofter

Parrot MiniBar är en lummig oas i storstadsöknen. Med sitt papegoja- och Amazonastema stiger du formligen in i en kakafoni av synintryck, dofter och smaker. Stället är känt för sina snygga och goda drinkar och fyndiga smårätter. Många väljer deras avsmakningsmeny med namnet ”vintergatan”. Vill du gå ner i källaren måste du gå via en fågelbur i människostorlek.

LÄS MER: facebook.com/parrotminibar
 

Nautilus Oyster Bar & Grill

Ostron och champagne bistrostyle

Nautilus Oyster Bar & Grill är relativt nyöppnad men har snabbt blivit väldigt populär. Menyn är precis som inredningen – inspirerad av den franska atlantkusten och engelska sydkusten. Fokus ligger på alla typer av skaldjur men kött och vegetariska rätter serveras också. Dock vore det synd att inte skölja ner ett par ostron med ett glas champagne – när du ändå är här.

LÄS MER: facebook.com/TheNautilusRestaurant
 

Populär vegomat

Populär vegomat

Vegan Restoran V har snabbt blivit en av Tallinns mest populära restauranger. Den fantasifulla och färgsprakande menyn lockar inte bara veganer utan alla som gillar fräsch nyttig mat. Krispiga sallader blandas med tofurätter och vegohamburgare. Många av rätterna är glutenfria och efterrätterna tillagas med hälsosammare organiskt rörsocker. Boka gärna bord i god tid då det ofta är fullbokat flera dagar framåt.

LÄS MER: vonkrahl.ee/en/vegan-restoran-v
 

Husmanskost Golden Piglet

Husmanskost med knorr

Gillar du rejäla portioner fläskkött och kål i alla dess former är Kuldse Notsu Kõrts (Den gyllene spädgrisens krog) stället för dig. Handgjorda korvar, vildsvinrätter, grillad spädgris, surkål och stekt potatis på längden och tvären serveras i den mysiga och rustika miljön. Recepten har anor från medeltiden och den trevliga personalen är klädd i traditionella folkdräkter.

LÄS MER: hotelstpetersbourg.com/restaurant/golden-piglet-inn
 

MEKK

Estländsk meny med en svensk twist

En annan restaurang som tagit det traditionella estländska köket till en ny nivå är MEKK på Savoy Boutique Hotel. Chefskocken Rene Uusmees tid som kocklärling på finlandsbåtarna och som kock i Stockholm har satt sina spår i menyn i allt från gravad lax på frukostbordet till hans egen version av Wallenbergare i lunchmenyn och rökt ål på middagsmenyn. Råvarorna står i centrum och de genomtänkta uppläggningarna är pricken över i:et.

LÄS MER: tallinnhotels.ee/mekk
 

Rae Meierei

Estnisk-italiensk ostextravagansa

På kort tid har Rae Meierei Restoran blivit en av Tallinns nya innerestauranger. Med egen ostproduktion och italienska mejeriprodukter i fokus sticker man ut hakan med ett modernt glammigt koncept mitt i gamla stan. Är du nyfiken på hur ostproduktionen går till ska du reservera ett bord vid glasväggen intill mejeriet. Vill du istället lounga i en skön miljö med en kall drink finns även sköna soffor med dämpad belysning. Menyn är italiensk med en lätt estnisk touch.

LÄS MER: raemeierei.ee
 

Tchaikovsky

NOK NOK

Autentisk thailändsk mat i gamla stan

Nok Nok serverar thailändsk mat i nordisk-inspirerad miljö i gamla stan. Den prisbelönta thailändska chefskocken Pensiri Pattanachaeng vill gärna dela med sig av sitt hemlands kök till den nordligare befolkningen, och har därför även populära matlagningskurser. Nok betyder fågel på thailändska och restaurangens namn kommer av ugglorna som vakar över gatan i husets fasad.

LÄS MER: noknok.ee/en/main
 

Art Priori

Lyxig mat i ännu lyxigare miljö

Art Priori är något så ovanligt som en restaurang i ett konstgalleri. Men det är inte vilken konst som helst – den är värderad till många hundratals miljoner. Den välkomponerade menyn matchar konstverken på väggarna med spännande smakkombinationer och vackra uppläggningar. Restaurangen har tre matsalar, varav en har plats för tolv där den dyraste konsten hänger.

LÄS MER: www.artpriori.ee
 

TapTap

Fatöl på burk och currywurst

Taptap är en mysig ölbutik och streetfood-restaurang i det trendiga Rotermannkvarteret. Här hittar du en mängd lokala och internationella ölsorter på flaska och sex stycken på fat som du kan få med dig på burk som en extra service. Maten består av handgjorda korvar som serveras med ölsenap och currydressing, inspirerad av skandinavisk korv-med-bröd-kultur och tysk currywurst.

LÄS MER: taptap.ee/en
 

Flamm restaurang

Urban pizza i de gamla hamnkvarteren

I en gammal mjöllada i de trendiga Rotermannikvarteren hittar du Flamm restaurang och vinbar. Doften av nybakad pizza, staplade vinflaskor och den industriella atmosfären lockar en strid ström trendiga lokalbor och välinformerade turister. Menyn är liten men naggande god, och maten lagas live framför dig. Hög trend- och mysfaktor.

LÄS MER: facebook.com/flammkuchenbar
 

Leib Resto

Det nya estländska köket

Leib kallas det berömda ”svarta” estländska brödet som har fått ge namn till en av Tallinns mest trendiga restauranger – Leib Resto ja Aed. Den lyckade kombinationen av en modern version av det estländska köket och ett fokus på lokalt producerade råvaror har gett restaurangen internationellt renommé. När vädret tillåter trängs gästerna på uteserveringen och gräsmattan med ett glas mousserande rabarbervin.

LÄS MER: leibresto.ee/en/
 

Olde Hansa

Medeltida björn- och älgmeny i ny skrud

Olde Hansas nya version av det medeltida estländska köket har blivit en stor succé. Björnstuvning i bärsås och älgfilé i tryffelsås är två rätter som visar att det går att modernisera det autentiska hansa-köket och dess ingredienser. Chefskocken Emmanuel Willes filosofi att kombinera slow-cooking med – för medeltiden – exotiska kryddor som kanel och kardemumma garanterar aha-upplevelse i autentisk 1400-talsmiljö. Huset serverar även egna öl- och spritsorter som är väl värda att testa.

LÄS MER: oldehansa.ee
 

Korsaar

Upplev Tallinns Pirates of the Caribbean

Har du alltid velat äta middag på ett 1600-tals skepp och älskar allt som har med pirater att göra? Då är den kitschiga Restoran Korsaar ett måste. I källaren till det berömda Beer House hittar du det udda men underhållande restaurangkonceptet. Menyn är en fusion av medelhavsköket och amerikanskt steakhouse. De kallar sig själva för ”gourmetrestaurang” men nog är det miljön som tar priset. Högt underhållningsvärde med andra ord.

LÄS MER: korsaar.ee
 


Fransk-rysk meny på estniska råvaror

Tchaikovsky rankas högt i guider som White guide och Best Hotel Restuarant. Och visst är det något speciellt som möter dig när du stiger in på denna hotellrestaurang. De stoppade stolarna, dukade borden och mörka väggarna med kristall- och gulddetaljer ger en känsla av överdåd. Menyn bygger på det klassiska franska köket men med en rysk twist och allt tillagas på estniska råvaror. Chefskocken Vladislav Djatsuk har beskrivit menyn så här: ”Med lite humor, kärlek och salt.”

LÄS MER: telegraafhotel.com/restaurant-tchaikovsky

LÄS MER OM KRYSSNING TILL TALLINN