Här gör du bästa fynden

 

TRENDSTEFANS TALLINN

Stefan Nilsson är en av landets ledande trendexperter. Vi frågade honom om vad som är mest spännande på designscenen 2017 – och varför Tallinn är hetaste resmålet för formintresserade.

Hur förhåller du dig till trender?

– Jag är intresserad av trender men jag följer dem inte. Allt handlar om inställning. Jag tycker det är intressant att analysera vår värld och försöka förstå varför vi gör som vi gör. Analysen och förståelsen är nyckeln för mig. Att skriva trendlistor över vilken mat man måste äta, eller vad man måste ha på sig tycker jag är rätt ointressant.

Stefan berättar om hur hans designintresse väcktes i mitten på 90-talet då han drev en butik som sålde 60- och 70-talsdesign. Det som i dag oftast kallas för "vintage". Tanken var att butiken skulle ha ett utbud av lika delar skönlitteratur och design. Snart insåg Stefan att han ville fokusera på enbart en sak, design.

Varför är Tallinn ett resmål för designintresserade?

– Jag har deltagit på designveckan i Tallinn två gånger med utställningar och seminarier. Jag har även haft en utställning på Designgalleriet i Stockholm med estnisk design. Jag gillar den, också för att den ligger nära våra svenska preferenser. Saker gjorda i naturmaterial med en minimalistisk och funktionell tradition. Det som ger estnisk design en extra skjuts är att den ofta har humor.

Utöver den estniska designen åker Stefan till Tallinn för att möta stadens människor.

– Jag har träffat massor av roligt folk där! Tallinn har också en fin stadskärna och ett ordentligt hipsterområde som är värt ett besök. Hitta ditt eget favoritområde, sätt dig ner och titta på folk.

Och om du skulle beskriva designscenen 2017 ur ett större perspektiv, vad präglar den?

– Vi går väldigt tydligen igenom en motreaktion mot allt det minimalistiskt vita. Om jag säger "mäklarinrett" så får du säkert en bild i huvudet. Vitt, opersonligt. Så vill vi INTE bo. Sen kan man diskutera vad det är som vi vill ha i stället. Självklart slår jag gärna ett slag för den personliga designen. Vi vill visa vilka vi är som motreaktion till den opersonliga inredningen.


 


PERSONLIGT STEFAN NILSSON

GÖR: Föreläsare och designexpert som också driver Designgalleriet i Stockholm.
AKTUELL MED: Inreder en lägenhet på Bomässan i Linköping i stadsdelen Vallastaden.
BÄSTA INREDNINGSTIPS: Tänk att du skulle inreda för en utställning!


stefans tre tallinntips

1.
COOLA TELLISKIVI
– Området Telliskivi är supercoolt. En massa industriella byggnader med ny, häftig design. Snygga människor. Man vet liksom inte om man är i Williamsburg, New York eller i en gammal sovjetisk stad.
2.
SÖTA MAIASMOKK
– Jag tycker att man måste gå förbi konfektyrmekkat Maiasmokk i gamla stan och köpa roliga godisfigurer. Oemotståndligt!
kohvikmaiasmokk.ee →
3.
FASCINERANDE SHISHI
– Något du definitivt inte hittar via Google är varumärket Shishi. Ett av världens största och mest intressanta designföretag som gör dekorationer och julhängen till granen kommer från Estland. De har en outlet utanför staden men du hittar prima varor i de flesta designbutiker i Tallinn.
shishi.ee →

LÄS MER OM KRYSSNING TILL TALLINN