Shopping i Riga

 

LETTISK DESIGN PÅ VÄG UPP

Lettland har inte setts som en modenation, men det håller på att förändras. Butiker som Bold Concept och 8 Rooms och Klase visar vägen: ung, vågad och originell design som sakta men säkert håller på att bli internationell. Shoppa mode i Riga och du kommer definitivt stå ut ur mängden. Passa även på att ta en tur förbi Rigas "mage" - Central Market, platsen som blivit rigabornas egna skafferi.

Foto: LiveRiga.com, respektive varumärke

Ekologisk formgivning

Ekologisk formgivning

Den lettiska konceptbutiken Riija ligger centralt i gamla stan och har samlat några av Lettlands intressantaste moderna formgivare. Här hittar du det mesta inom livsstilssegmentet som sänglinnen, handdukar, porslin, lampor och möbler. Alla produkter är lokalt tillverkade och är ekovänliga.

LÄS MER: riija.lv/en
 

Galerija Istaba

Ung gallerikonst

Istaba betyder rum, och det är precis vad denna galleri-shop-kafé är: små rum i rummet. På Galerija Istaba hittar du förutom ung konst, accessoarer, skivor, vykort, porslin och kulturmagasin. Kreativiteten flödar dygnet runt, så låt dig inspireras.

LÄS MER: liveriga.com/en/3819-galerija-istaba
 

Bold

Unikt designkoncept

Bold Concept Store har snabbt blivit Lettlands viktigaste plats för urbant mode. Kreationerna kommer främst från baltiska designers, men även från Ryssland, England, Frankrike, Ukraina och Georgien. Det inspirerande fabriksshowrummet bjuder inte på garanterat unika plagg och accessoarer, utan även på spännande möten och samtal.

LÄS MER: boldconceptstore.lv
 

SuitSupply

Välskräddat

Det holländska butikskonceptet Suitsupply har tagit Riga med storm. Med en skräddare mitt i butiken och hundratals skjortor att välja från, hittar du garanterat en present eller plagg till dig själv här. Kvaliteten är hög och behöver du göra några ändringar görs dessa medan du väntar, eller inom ett dygn.

LÄS MER: suitsupply.com/sv
 

Internationellt herrmode

Internationellt herrmode

Med internationella och svenska herrmodemärken som Dries van Noten, Edwin, Uniforms for the dedicated och Triwa, är den urbant chica butiken Stag ett självklart val för den trendkänslige och stilmedvetne. Spännande dofter och accessoarer finns för både män och kvinnor.

LÄS MER: stag.lv

Otra Elpa

Välgörande second hand

Otra Elpa är en välgörenhetsorganisation som har tre butiker i Riga. Här hittar du väl utvalda kläder, accessoarer, porslin, böcker och prydnadssaker till väldigt överkomliga priser. Så vill du hitta något unikt, kanske från sovjettiden eller ännu äldre, är dessa butiker ett bra tips.

LÄS MER: otraelpa.lv
 

One Wolf

Asketiskt urbanmode

One Wolf startades 2012 av den lettiska designern Agnese Narnicka och visionen var ett asketiskt urbant unisexmode. Och visst har hon lyckats. På kort tid har märket etablerat sig som ett av Lettlands coolaste klädmärken. Med okonventionella siluetter och finurliga och praktiska detaljer, känner man genast igen designen.

LÄS MER: onewolf.eu
 

Rotaļnīca

Lekfullt på Rotaļnīca

Rotaļnīca är den lettiska leksakstillverkare Varis Toys första konceptbutik. De flesta av leksakerna är gjorda av lokalt trä i pigga färger. Det är verkligen som att gå in i tomteverkstan från Kalle Ankas jul på julafton. Bakom designen ligger en ambition att leksakerna inte bara ska vara roliga, utan även ha ett utbildnings- och utvecklingssyfte.

LÄS MER: https://www.rotalnica.lv

Riga Central Market

2 HEKTAR SALUHALL OCH EN HISTORISK BYGGNAD

Sedan 1934 har Riga Central Market, eller Rigas ”mage” som den har kallats i folkmun, varit stadens skafferi. Från början byggdes hallarna som zeppelinarhangarer, därav det karaktäristiska utseendet. Genom den två hektar stora byggnaden går en 337 meter lång gång som binder samman de olika hallarna. Här hittar du allt från inläggningar, kött, fisk, skaldjur, grönsaker och andra matvaror. Varje hall har sitt tema. Sedan 1997 står saluhallen (tillsammans med gamla stan) på UNESCOs världsarvslista.

LÄS MER: www.rct.lv/en/

 

 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL RIGA →