Muséer och utställningar i Riga

 

MEDELTIDA KONST MÖTER NUTIDA

Riga sjuder av konstliv. Ofta har varje konstform sitt eget museum eller galleri, vilket känns lyxigt för den specialintresserade. Du hittar allt från konstsmycken och modedesign till modern- och klassisk konst. Många utställare kombinerar sina utställningar med konserter och happenings, vilket gör att konstlivet i Riga aldrig står still.

 

Riga Art Space

Experimentellt och nyskapande

Riga Art Space ligger centralt i gamla stan och består av två stora salar, fyllda med modern konst och musikuppträdanden. Konsthallen ställer både ut internationell och inhemsk konst, och alla utställningar är tillfälliga. Inriktningen på både utställningarna och uppträdandena är experimentell och nyskapande.

LÄS MER: www.liveriga.com/en/1151-riga-art-space
 

Putti

Konstfulla smycken

Art Galley Putti ligger i gamla stan och håller fyra tema- eller separatutställningar per år. Varje handgjort smycke är ett konstverk i sig och finns bara i ett exemplar. Smyckesdesign har en lång tradition i Lettland och här kan du se allt från mer rustik design till mer avancerad. En sak är säker: ett smycke från Putti, är alltid ett showpiece.
 

LÄS MER: www.facebook.com/pg/ArtGalleryPutti
 

Bourse

Öst möter väst i palatsmiljö

The Art Museum Riga Bourse huserar i ett vackert brunrött palats från 1855, där arkitekturen är inspirerad av renässanspalatsen i Venedig. Muséet har både tillfälliga utställningar och fyra permanenta: det orientaliska galleriet, den egyptiska mumiesarkofagen och de två målningsgallerierna med västerländsk konst från 1500-talet, fram till idag. Även om kollektionerna till stor del består av utländsk konst, så ställs även Lettiska konstnärer ut.

LÄS MER: www.lnmm.lv/en/mmrb
 

Romans Suta

Unik inblick i en historisk konstnärslya

The Romans Suta and Aleksandra Beļcova Museum ligger i centrala delarna av stan i en paradvåning där det världsberömda konstnärsparet bodde och jobbade. Roman Suta var en mångsidig konstnär som inte bara målade, illustrerade och designade böcker, utan även ritade kulisser för teater- och TV-produktioner. Aleksandra Belcov är mest känd för sina kubistiska verk från 20- och 30-talen och hennes målade Baltarsporslin.

LÄS MER: www.lnmm.lv/en/sbm/
 

Happy Art Museum

Uppiggande konst

Happy Art Museum huserar i en gammal industrilokal i de centrala delarna av stan. Och precis som namnet antyder så får många av utställningarna dig både att dra på mungiporna, skratta och tänka till. Konstverken och installationerna är en blandning av moderna klassiker och mer okända verk. Delar av lokalen erbjuder ofta någon typ av scenuppträdande.

LÄS MER: www.facebook.com/HappyArtMuseum
 

Nationalmuseum Riga

Spännande mix på Nationalmuseum

Lettlands Nationalmuseum öppnade 1905 och ligger ett magnifikt palats i de centrala delarna av stan. Det nyrenoverade muséet har en fast utställning med konst från 1800- och 1900-talet och tillfälliga utställningar med mer modern konst. En separat utställning visar konst från Sovjettiden. Men det är inte bara målningar, statyer och grafiska blad som ställs ut, utan även författares verk, vilket bidrar till en spännande mix av olika konstarter.

LÄS MER: www.lnmm.lv
 

Decorativ Art Desin

Lettiskt hantverk och design

Museum of Decorative Arts and Design i gamla stan huserar i Rigas äldsta stenhus från 1204. Muséet har spännande tillfälliga utställning med lettisk design och sju permanenta: textil, keramik, metall, läder, trä, glas och design. Vill du testa dina egna konstnärliga förmågor arrangeras olika workshops i lokalerna. Muséets mål är att få allmänheten intresserade av dekorativ konst, hantverk och design.

LÄS MER: www.lnmm.lv/en/mdad
 

Arsenals Riga

Modern lettisk konst

The Arsenāls Exhibition Hall of the Latvian National Museum of Art ligger i Rigas största utställningslokal i utkanten av gamla stan. Byggnaden är en av Rigas viktigaste byggnader och byggdes i början av 1800-talet som lagerhus och vapenarsenal i sen ryskklassicistisk stil. Kollektionen tillhör Nationalmuseum men ställer bara ut konst från andra delen av 1900-talet fram till idag. Den permanenta utställningen varieras konstant för att visa på konsten aldrig stannar upp.

LÄS MER: www.lnmm.lv/en/aeh
 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL RIGA