Rigas bästa restauranger

 

Rigas restaurangscen - vi tipsar

Rigas restaurangscen har formligen exploderat de senaste fem åren, och det har aldrig varit så roligt att äta ute i Riga som nu. Den senaste tiden har restaurangscenen utökats med flera nya krogar. Oavsett om du gillar traditionell lettisk mat eller det nya köket med främst nordiska influenser – så hittar du riktigt bra restauranger i Riga. Priserna varierar, men med svenskt mått mätt är maten väldigt prisvärd.

 

 

Restaurang Handmade Kitchen i Riga

Moderna versioner av pelmeni

Det har aldrig varit så roligt att äta ute i Riga som nu. Den senaste tiden har restaurangscenen utökats med flera nya krogar. En nykomling är Handmade Kitchen som serverar moderna versioner av pelmeni, det vill säga ryska degknyten. Här görs de för hand och fylls med godsaker som kungskrabba, anka eller pumpa, ricotta och parmesan.

LÄS MER: http://www.handmadekitchen.lv/gb

 

Restaurang Peter's Brewhouse i Riga

Lokalt bryggeri och tyska korvar

Peter’s Brewhouse i gamla stan är en härlig blandning av ölhall och restaurang i en gammaldags barmiljö. Med stans enda mikrobryggeri i lokalerna och en korvdignande meny, är stället lika populärt hos lokalbefolkningen som turisterna. Här har du chansen att testa deras tre handgjorda ölsorter i en avsmakningsmeny. Maten är vällagad och mastig, och väl balanserad till ölutbudet.

LÄS MER: www.facebook.com/petersbrewhouse/

 

Restaurang Folkklubs Ala Pagrabs

Folklig ölkällare

I en källare i gamla stan hittar du Folkklubs Ala Pagrabs. Tavernan, som de beskriver sig själva som, har Rigas största utbud av fatöl – 28 sorter. Stämningen är ung och stimmig och livemusik garanteras minst fem gånger i veckan. Maten är prisvärd modern lettisk husmanskost av lokalt producerade livsmedel. Uppläggningen är rustikt enkel. Största behållningen är stämningen om man gillar livfulla restauranger där drickat är i fokus.

LÄS MER: http://www.folkklubs.lv/en

 

Restaurang Restorans 3 i Riga

Raffinerad modern baltisk meny

Restorans 3 fångar redan din uppmärksamhet på gatan med sina stora fönster och snygga träinredning. Personalen är uppmärksam och berättar med inlevelse om restaurangens meny och filosofi. Maträtterna presenteras på ett fantasifullt och instagramvänligt sätt. Många rätter känns nyskapande och ingredienser som bäver känns spännande och unikt. Portionerna är relativt små så beställ gärna en av deras fem- eller sjurättersmenyer. Med Rigamått mätt är menyn relativt dyr, men smakar det, så kostar det. Menyn är värd varenda euro.

LÄS MER: http://www.restaurant3.lv/en/
 

Restaurang Muusu i Riga

Baltnordisk fest för öga och gom

Muusu osar nordisk elegans i allt från de enkla inredningslinjerna till råa tegelväggarna och linnedukarna på borden. Den kända kocken Kaspars Jansons’ meny är inspirerad av nordiska smaker och råvaror, och kittlar inte bara smaklökarna, utan även synen och doften. Maträtterna presenteras med iögonfallande elegans och varje rätt blir snabbt en ”snackis” runt bordet. Vad sägs om finhackad struts på skogssvampsmousse eller grillad ålravioli? Öppna dina sinnen och njut av ett unikt nordiskt kök.

LÄS MER: www.muusu.ee

Restaurang Le Dome restorans i Riga

Eleganta fiskrätter

Le Dome restorans är Rigas mest kända fiskrestaurang. Kökschefen Sergej Siropov besöker fiskmarknaden tidigt varje morgon och väljer ut de färskaste fiskarna och skaldjuren från morgonens fångst. ”Dagens fiskrätt” är en mycket populär rätt som kocken lagar utifrån detta. Den fantasifulla menyn innehåller inte bara fisk, utan även kött, som kalvstroganoff och grillad oxfilé på såterad rödkål. Populärt är avsmakningsmenyn med fyra eller sex rätter med matchande vin om man så önskar. Ett tips är att testa krispig sill med kokossås och wasabimajonnäs.

LÄS MER: http://www.ledome.lv/en/

Restaurang Neiburgs i Riga

Mysig konstrestaurang

Neiburgs har snabbt blivit populärt hos både lokalbefolkningen och hos turister. Restaurangen är känd för sitt moderna lettiska kök och lokala ingredienser. Raw food-menyn och det hembakade brödet är kalas. Vill du ha modern husmanskost så är stekt sill med potatispuré eller honungsglaserad långsamt grillad gris med lökringar två tips. Den berömda lettiska konstnären Kristiana Dimitere målningar pryder väggarna i den annars sparsmakat eleganta inredningen.LÄS MER: https://www.neiburgs.com/restaurant

Restaurang Renomme i Riga

 

RENOMME

Även om du inte vill unna dig att bo 5-stjärnigt, finns det all anledning att prova lyxiga Gallery Park Hotels restaurang med namnet Renomme. Här är det högsta gastronomiska nivå som gäller, och vill du göra ett mer budgetvänligt besök smiter du in för en drink i hotellets magnifikt art deco-inredda bar.

LÄS MER: galleryparkhotel.com

Restaurang The Catch i Riga

Asiatisk mat med en modern twist

Den moderna japanska restaurangen The Catch bjuder på asiatisk mat med en modern twist. Här är atmosfären är avslappnad, varm och kul! I utbudet hittar du variation mellan fisk och skaldjur, kött och vegetariska alternativ, bowls, tempura och karaage. Passa även på att testa det spännande utbudet av japansk whiskey och sake.

LÄS MER: https://thecatch.lv/

 

Café Osiris i Riga

En klassisk mötesplats för de som vill se och synas

Sedan starten 1994 har Café Osiris varit en mötesplats för de berömda i Riga. Här minglar, äter och dricker stadens konstnärer, artister och politiker. Inredningen är i princip intakt sedan öppnandet och restaurangen har blivit något av en kulturinstitution. Menyn är en vild blandning av kök från olika delar av världen vilket speglar publiken väl.

LÄS MER: www.cafeosiris.lv/en/

 

Restaurang St Petrus i Riga

Nordiskinfluerad meny

Med nordiska influenser vill köksmästaren Dmitri Fedosevich förnya det baltiska köket och skapa nya trender. De svenska influenserna märks bland annat i rätter med gravad lax, fläskkotlett och blodpudding. Annars känns menyn internationell med flera varianter av grillat kött och fisk och en smarrig hamburgermeny. Restaurangen samarbetar med det lokala mejeriet Soira vilka producerar ostarna på menyn. Lokalen är ljus och ligger på hörnet av ett hus med utsikt över kyrkan och kullerstensgatorna i gamla stan.

LÄS MER: https://stpetrus-restaurant.com/
 

Restaurang Salve i Riga

Välkomnande husmanskost

Salve betyder välkommen på lettiska och det är precis det man känner sig när man träder in genom dörrarna här. Den uppmärksamma personalen är vänlig och guidar dig genom menyn som består av lettisk husmanskost. Avsmakarmenyn är att rekommendera ifall du vill testa det lokala köket. Portionerna är generösa och snyggt upplagda. När du vill nå din servitör ringer du på en digital klocka.

LÄS MER: http://salve.lv/en/salve-restaurant


 

Restaurang Petergailis i Riga

Familjeägd klassiker i gamla stan

Vackert belägen vid St. Peterskyrkan mitt i gamla stan hittar du en riktig klassiker. Petergailis är en liten familjeägd restaurang med en liten men naggande god meny. Vad sägs om glaserade revbensspjäll i cognacsås, rådjurstartar eller stekt strömming? Huset bär på en intressant historia som lagerbyggnad på 1800-talet och bostadshus under 1900-talet fram till att det blev kafé på 70-talet. 1978 blev lokalen den restaurang det är idag. Stället är även berömt för sin tuppsamling.

LÄS MER: http://petergailis.com/en/
 

Restaurang Vincents i Riga

Världsstjärnornas favorit

Med ständigt föränderlig meny baserad på lokala råvaror är Vincents världsstjärnornas favorit. Elton John, Prins Charles, Pierre Cardin och president George W. Bush är några av dem som besökt restaurangen. Den berömda kocken Aleksandrs Nasikailovs fusion av olika europeiska kök har vunnit flera priser och restaurangen ligger vackert beläget i Art Nouveaudistriktet nära hamnen. Japansk Wagyubiff-carpaccio, handplockade kammusslor och Segovian-spädgris är några av rätterna på den berömda menyn. Det finns även en populär avsmaknings- och vegetarisk meny.

LÄS MER: http://www.restorans.lv/en/

Restaurang Valiermuizas i Riga

Ölambassad i hipsterkvarteren

Den trendiga öltillverkaren Valiermuizas restaurang i hipsterområdet kring Aristida Briana iela är ett måste om du är öl- och matintresserad. Kocken Dzintars Kristovskis vision att göra en modern men samtidigt raffinerad barmeny har blivit en stor succé. Att boka bord i förväg är att rekommendera. Vad sägs om kanindumplings, ölsill eller maltcrème brulée? Den pålästa personalen låter dig testa olika ölsorter tills du hittat din favorit och ger tips om vilken öl som passar bäst till de olika rätterna. Stämningen är varm och uppsluppen. Du kommer garanterat lämna ölambassaden mätt och belåten.

LÄS MER: http://www.valmiermuiza.lv/en/embassy-in-riga/beer-kitchen/

Kolekcionārs art café i Riga

 

KOLEKCIONARS ART CAFÉ

Du vill kolla lite konst, kanske spana in cool lettisk design, och dessutom äta något spännande. På Kolekcionārs art café finns allt på samma gång och plats. Maten är ekologiskt inriktad, mellan tuggorna väntar de utställda konstverken på att bli betraktade och på vägen hem kan du köpa med dig spännande lettiskt porslin och keramik.

LÄS MER: kolekcionars.com/kolekcionars-eng.html

TRE VEGETARISKA RESTAURANGTIPS!

1.
MIIT
Det här hippa och moderna stället började sitt liv som cykelverkstad, men snart konkurrerade veganska mackor och pannkaksbrunch ut kedjor och styren, som vackert fått flytta på sig till en angränsande lokal. Här träffas också stans kaffeexperter för att prova sig fram bland bönor och metoder.

Besök Miit →
2.
FAT PUMPKIN
Den här lilla pärlan är lätt att missa, på en bakgata i gamla stan, så håll utkik efter en skylt med en stor röd pumpa. Den gröna minikrogen har blivit en modern klassiker bland de som vill äta grönare. Den hjälpsamma personalen guidar vant genom menyns mer exotiska inslag.

Besök Fat Pumpkin →
3.
BUDDHA
Precis vid Gamla Stan i Riga ligger en av stadens lite lyxigare vegetariska alternativ. Namnet till trots är menyn på Restaurang Buddha inte bara indisk, utan snarare en mix av inspiration från såväl Asien som Mellanöstern och Europa. Allt kreativt tillrätt av ekologiska råvaror.

Besök Buddha →
 

Restaurang Miit i Riga

Restaurang Fat Pumpkin i Riga

Restaurang Buddha i Riga

FEM SNABBA GOURMET-TIPS

1.
AQUA LUNA → 
Bra atmosfär och barhäng.
2.
BIBLIOTEKA NO 1 →
Snyggt och stilrent med en himmelsk avsmakningsmeny.
3.
KOYA →
Läcker design och avslappnad stämning.
4.
DOMINI CANES →
Mysigt och pittroreskt, mitt i Gamla stan.
5.
SKYLINE BAR →
Goda drinkar, sköna beats och svårslagen utsikt.

 

Restaurang Biblioteka i Riga

 

Restaurang i Riga

LÄS MER OM KRYSSNING TILL RIGA →