Övriga Finland

Ett land med fascinerande kontraster. Här får du uppleva härligt, ljusa sommarnätter och mörka, kalla vintrar.

Finlands landskap bjuder på en fantastisk variation av skog och vatten. Naturen är vacker och lättillgänglig från olika städer. Men varje finsk region har en egen utpräglad karaktär, från Lapplands vildmarker till östra Finlands sjösystem och skärgårdarna i sydväst.

Se & göra i Ruka

Ruka

Ruka är både ett fjäll och ett skidcentrum i Kuusamo kommun i norra Finland. Skidcentret räknas till de största och populäraste i Finland och här har man anordnat VM i freestyleskidåkning. Ruka är känt för sina välpreparerade pister och den långa skidsäsongen: över 200 dagar!

Läs mer →

Se & göra i Tammerfors

Tammefors (Tampere)

Nordens största inlandsstad, 16 mil nordväst om Helsingfors, är väl värd en omväg. Tammerfors grundades år 1779 av Gustav III vid forsen som förbinder två vackra sjöar. De viktigaste sevärdheterna ligger på gångavstånd vilket gör det lätt att bekanta sig med staden på egen hand.

Läs mer →

Spionerimuseet

Buggning, kryptering, hemligheter och kalla kriget – allt detta kan du uppleva i Spionerimuseet. Finlands läge mitt emellan öst och väst har inneburit att det alltid har funnits en grogrund för spionage. Om du funderar på att byta yrke, kan du göra agenttestet!

Adress: Satakunnankatu 18

Läs mer →

Särkänniemi

Frågan är om Särkänniemi slår Helsingfors Borgbacken som Finlands bästa nöjespark? Kom och prova! Här finns det massor av kul vid sidan om åkattraktionerna: barnens zoo, Näsinneula utsiktstorn, delfinariet, akvariet, planetariet och ett konstmuseum.

Adress: Laiturikatu 1

Läs mer →

Museicentret Vapriikki

I en gammal verkstad vid forsen Tammerkoski ligger det häftiga resmålet Vapriikki med museer, utställningar och aktiviteter för hela familjen. Här finns bl.a. Dockmuseet, Skomuseet, Finlands ishockeymuseum, en restaurang och en bra museishop.

Adress: Alaverstaanraitti 5

Läs mer →

Se & göra i Tammefors (Tampere)

Amuri Arbetarmuseikvarter

Amuri berättar om de hårda villkoren för arbetarna i Tammerfors, men på ett levande och faktiskt förtjusande sätt. Du ser hur man bodde på 1800- och 1900-talen, och du kan fika på kafé Helmi, som är en riktig pärla med sina genuina och goda bakverk.

Adress: Satakunnankatu 49

Läs mer →

Se & göra i Vasa (Vaasa)

Vasa

I tvåspråkiga Vasa hör du klingande finlandssvenska. Staden är en charmig blandning av gammalt och nytt – missa inte kasernområdet med den ortodoxa kyrkan och den gamla kosackkasernen från 1800-talet. Barnfamiljer älskar sommarnöjena Wasalandia och Tropiclandia på närbelägna ön Vasklot.

Adress: Vasa

Läs mer →

Tropiclandia & Wasalandia

Dessa två sommarfavoriter är grannar på ön Vasklot. Nöjesfältet Wasalandia har över 40 åkattraktioner och 5 olika temaområden som till exempel Vilda Västern. Tropiclandia står för fartfyllda vattenäventyr och sköna behandlingar. Ni kan också bo i husvagn eller stuga hos TopCamping bredvid.

Adress:  Kesäpolku 1, Vasa

Läs mer →

Meteroria Söderfjärden

En mil från Vasa ligger Söderfjärdens meteoritkrater som uppkom för 520 miljoner år sedan. Här står en ria som berättar om Söderfjärdens historia, ett astronomiskt observatorium samt ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats. Öppet sommartid.

Adress: Marenvägen 226

Läs mer →

Promenader i Vasa

Vasa är en historierik stad som bl.a. fungerade som Finlands huvudstad under inbördeskriget 1918. På Vasas turistsidor kan du skriva ut broschyrer som hjälper dig att upptäcka staden till fots. Du kan bekanta dig med kasernområdet, Gamla Vasas ruiner, stadens parker m.m.

Läs mer →

Se & göra i Borgå (Porvoo)

Borgå

Förtjusande Borgå når du snabbt med t.ex. buss från Helsingfors. Tvåspråkiga Borgå har anor från 1200-talet och den fina gamla miljön i Gamla stan har bevarats. Ta en promenad i nationalskalden Runebergs stad, besök trevliga butiker och kaféer och titta in i domkyrkan.

Adress: Borgå

Läs mer →

Gamla Stan i Borgå

Stadens sevärdhet nummer ett! Här hittar man exempelvis domkyrkan, som är Finlands tredje populäraste kyrka, och Borgå museum i Gamla rådhuset. Missa inte nationalskalden J.L. Runebergs museihem, där du bl.a. lär dig hur mycket hans hustru Fredrika offrade för sin man.

Adress: Borgå

Läs mer →

Se & göra i Raumo (Rauma)

Raumo

Nio mil norr om Åbo ligger ännu en finsk pärla till trähusstad, Raumo, som är en överraskande stor liten stad. Här finns bara 40 000 invånare men mycket att se och göra speciellt under sommarhalvåret; historia, sjöfart, festivaler och spetsknyppling i skön atmosfär!

Adress: Rauma

Läs mer →

Gamla Raumos trähusstad

Raumo har två UNESCO-världsarv, nämligen Sammallahdenmäki rösgravfält från bronsåldern, som bilburna kan besöka, och Gamla Raumos trähusstad i hjärtat av staden. Det är en stor och levande stadsdel med underbara butiker, kaféer, torg och sommarterrasser.

Adress: Rauma

Läs mer →

Se & göra i S:t Michel (Mikkeli)

S:t Michel

Södra Savolax huvudort S:t Michel ligger vid Saimen, Europas fjärde största sjö, och är omgivet av ett vackert landskap. Den vackra naturen och de många fritidsmöjligheterna både på sommaren och vintern gör staden till ett populärt turistmål.

Adress: S:t Michel

Läs mer →

Salmela Konstcentrum

45 km från S:t Michel finns Salmelas högklassiga konstcentrum – faktiskt ett av de mest namnkunniga i Finland. Det är ett populärt besöksmål under sommaren, beläget i en gammal kyrkbymiljö vid sjön Pyhävesi. Omfattande utställningar med finsk samtidskonst.

Adress: Mäntyharjuntie 25

Läs mer →

Visulahti Resecentrum

Visulahti är ett friluftcenter beläget i insjönaturen vid sjön Saimen och håller öppet året runt. Här finns campingplatser och också campingstugor och bungalows att hyra. Aktiviteter som äventyrs- och vattenpark, softballkanon, vaxkabinett, veteranbilsmuseum och bassäng för de minsta.

Adress: Visulahdenkatu 1

Läs mer →

Se & göra i Nyslott (Savonlinna)

Nyslott

Nyslott är världsberömt för Savonlinna operafestival som årligen lockar 70 000 besökare till den medeltida borgen Olofsborg. Men Nyslott är mycket mer än opera: underbara båtturer på sjön Saimen, smakupplevelser på salutorget, spatjänster, kulturella aktiviteter och mycket mer.

Adress: Nyslott

Läs mer →

Olofsborg

Europas nordligaste, medeltida stenslott började byggas år 1475 för att avvärja ryssarnas anfall och för att hålla Savolax svenskt. Det finns två utställningsrum i borgen: dels med material som har hittats i borgen, dels ett ortodoxt museum med kyrkoföremål.

Adress: Nyslott

Läs mer →

Se & göra i Rovaniemi

Rovaniemi

Huvudstaden i det finska Lappland ligger vid polcirkeln och är världskänd för sitt mångsidiga aktivitetsutbud. På guidade safarier kan du njuta av vacker natur och samiska traditioner. Rovaniemi är också jultomtens hemstad. Här kan du träffa honom både sommartid och på julen.

Adress: Rovaniemi

Läs mer →

Santa Park

Besök tomten, tomtemor och nissarna! På Santapark får barnen höra hur man firar jul i Finland och lyssna på tomteberättelser. Här finns också Tomteskolan, Jultomtens verkstad, Isprinsessans isgalleri, ett postkontor och mycket annat kul.

Adress: Tarvantie 1, Polcirkeln

Läs mer →

Artikum

I centrala Rovaniemi visar museet och vetenskapscentret Arktikum det finska Lapplands historia från förhistorisk tid till 1970-talet. Själva byggnaden är ett arkitektoniskt landmärke. Här finns också en restaurang, ett bibliotek och en souvenirbutik.

Adress: Pohjoisranta 4

Läs mer →