HISTORIEKRYSSNINGEN

Bonnier Publications & Tallink Silja

12–13 november 2017 | Galaxy

Premiär för Stora Historiekryssningen! Vi fyller finlandsfärjan Silja Galaxy med historia under ett helt dygn. Lyssna på sju fantastiska föreläsare och träffa hundratals historieintresserade svenskar. Du kan också anmäla dig till en historisk vinprovning! I priset ingår bland annat en härlig buffémiddag med öl/vin. 

Bakom arrangemanget står Sveriges fem främsta historiska tidskrifter: Populär Historia, Allt om Historia, Världens Historia, Militär Historia och Släkthistoria. Chefredaktörerna för dessa möter du givetvis också ombord. Lätta ankar och ge dig in i historiens underbara värld!

Anmälan sker via telefon 08-666 33 33. Boka med bokningskod: HISTORIA. Antalet platser är begränsat, vänta inte för länge med att boka plats. 
www.alltomhistoria.se/historiekryssning

Vi kommer att ha en vinprovning ombord! Biljetter till den historiska vinprovningen släpps 1/9, mer info kommer.

Föreläsare

Herman Lindqvist
Med sin entusiasm och vetgirighet fick han svenskarna att återupptäcka den egna historien på 1980- och 90-talen. Men nestorn inom svensk populärhistoria fortsätter att sprida folkbildning. Förra året kom en bok om Vasaätten och i höst är Herman aktuell med en biografi över den finländska nationalhjälten Gustaf Mannerheim.
Fotograf: Fredrik Hjerling

Karin Bojs
Hon fick Augustpriset 2015 för sin bok om jakten på de egna förfäderna. Den utsågs också till “Årets bok om svensk historia”. Nu är har Karin gett ut ännu en hyllad bok om DNA-släktforskning och historia, ”Svenskarna och deras fäder”. Under många år arbetade hon som vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter, där hon fortfarande medverkar som krönikör.
Fotograf: Johanna Jeansson

Gunnar Wetterberg
SVT-programmet ”Fråga Lunds” historiska expert har en lång karriär som ämbetsman och författare av fantastiska verk om svensk historia. Exakt vad Gunnar kommer att prata om på kryssningen vet vi inte. Men vi garanterar att det blir både intressant och underhållande!
Fotograf: Christine Olsson

Ingrid Carlberg
“Jakten på Nobel” är temat för Ingrids föreläsning. Hon arbetar just nu med en bok om den världsberömde industrimannen och donatorn. Efter en karriär som journalist satsade Ingrid för några år sedan helt på författarskapet. År 2012 fick hon Augustpriset för en biografi över Raoul Wallenberg.
Fotograf: Sara Moritz

Lars Ericson Wolke
Vi är vana vid att höra honom prata om militärhistoria. Men den här gången ska professorn från Försvarshögskolan berätta om den mytomspunna ”Lasse-Maja” (Lars Molin), som han skrivit en ny bok om. Vad är egentligen sant om denna 1800-talsförbrytare, berömd för att ha uppträtt som kvinna?
Fotograf: Johanna Jeansson

Anna Larsdotter
Vi förknippar militära konflikter med män, kvinnorna har i historien främst figurerat som offer. Men Anna visar i sin bok ”Kvinnor i strid” att verkligheten ser annorlunda ut. Hör henne berätta om ett antal kvinnor som aktivt deltagit i krig under olika århundraden. Anna är författare och journalist, med flera år på redaktionerna för Populär Historia och Militär Historia på meritlistan.
Fotograf: Ebba Ritzén

Magnus Västerbro
5:2-dieten, LCHF-metoden, medelhavskost. Många är idag väldigt intresserade av vilken mat vi stoppar i oss och hur man ska göra för att gå ner i vikt. Men visste du att dieter och bantningskurer har en lång historia? Magnus är författare och frilansjournalist och har bland annat skrivit en bok om pesten i Stockholm 1710. Nu berättar han om dieter genom århundradena, med många hisnande exempel.
Fotograf: Nina Västerbro

Historisk vinprovare: Karin Tegenborg Falkdalen
Historiker, författare och sommelier – ingen dålig kombination om man ska leda vinprovning på en historiekryssning! Karin har gett ut böcker om bland annat kvinnorna inom Vasaätten. Hör henne berätta om vindrickandet inom den svenska eliten på 1500–1700-talen samtidigt som du får smaka olika vintyper med lång historia. Obs. Vinprovningen är ett tilläggsarrangemang som inte ingår i grundpriset.
Fotograf: Johanna Jeansson