Shopping i Helsingfors

 

HÖGKVALITATIVT MODE OCH DESIGN

Finsk formgivning och design är världsberömd. Vem känner inte till Iittala, Marimekko eller Finlayson? Dessa klassiker följer med sin tid och har inspirerat en helt ny våg av designers i Finland och alla är samlade i den finska huvudstaden. Så låt dig inspireras i Helsingfors.

 

Finlayson

Nyklassisk textil

Finlayson är Finlands mest omhuldade och älskade tillverkare av hemtextiler. 2020 firar man 200 år men låt inte företagets ålder lura dig. Oavsett om du gillar Mumintrollen, Hattifnattarna eller Tom of Finland, så ligger Finlayson alltid i framkant när det kommer till kvalitet och design. Du finner två butiker i Helsingfors.

LÄS MER: https://www.visitfinland.com/mystay/product/finlayson-textiles/5080/
 

Marimekko

Färgglad mönsterexplosion

Marimekkos världsberömda mönster i starka färger kan inte ha undgått någon. Med sina rötter i 50- och 60-talet har företagets design fått ett rejält uppsving de senaste tio åren. Om du är ett fan av deras design är ett besök på deras flagship store på Mikaelsgatan ett måste.

LÄS MER: myhelsinki.fi/sv/se-och-gora/sevardheter/marimekko
 

Accessories

Himlen för väskälskare

Märket Lumi är ett designsamarbete mellan Sanna Kantola och Bruno Beaugrand och har funnits sedan år 2000. Sanna som då var väskdesigner på Ralph Lauren och Bruno som var art director på klockavdelningen på Tiffanys i New York, blev förförda av den finska vinterns ljus och den nyfallna snöns lätthet. Upplevelsen resulterade i designsamarbetet som idag är en av Finlands mest kända accessoartillverkare.

LÄS MER: lumiaccessories.com/lumi-supermarket
 

Empire

Ett gatumodeimperium

2013 slog Empire Helsinki upp portarna på Båtmansgatan och vips hade staden en unik mötesplats för mode och design. Designkvarteret blomstrar med kaféer, workshops, restauranger, modebutiker, antikviteter och designbyråer. Här hittar du garanterat unika kläder och prylar.

LÄS MER: empirehelsinki.com

Ittala

Glasklart på Norra esplanaden

Det är få människor som inte har ett Ittalaglas eller ljushållare i hemmet. Flaggskeppsbutiken som öppnade 2016 är en himmel för dig som älskar finsk design. Förutom Ittalas klassiska utbud finner du även Oiva Toikkas populära glasfåglar och andra konstföremål.

LÄS MER: myhelsinki.fi/sv/se-och-gora/shopping/iittala-store-esplanadi
 

Nomennescio

Välskräddad minimalism

Det asketiskt välskräddade unisex-märket Nomennescio är allt annat än okänt på den finska modehimlen, så namnet, som betyder ”Jag känner inte till namnet” på latin, är en aning missvisande. Kollektionerna är genomgående svarta och skapar en nedtonat extravagant siluett som lämnar få oberörda.

LÄS MER: www.nomennescio.fi

Good Kicks

Kick ass sneakers

Good kicks är butiken för dig som gillar en blandning av designer-, limited edition- och streetstyle-sneakers. Med en blandning av välkända och okända märken hittar du garanterat gympadojjor här. Personalen är snabb och serviceinriktad och provsoffan är sällan tom.

LÄS MER: goodkicks.fi
 

Beamstore

Strålande designermärken

Med märken som Acne Studios, Alexander Wang, Comme des Garcons och Common Projects är Beam ett måste för alla fashionistas. Den übercoola lokalens industriella känsla lyfter fram plaggen och accessoarerna och köpsuget sätter garanterat in.

LÄS MER: beamstore.fi/store

Välsorterad vintagebutik i trendiga Kallio

Hoochie Mama Jane är något så ovanligt som en riktigt välsorterad vintagebutik. Här hittar du balklänningar, chicka väskor, överdådiga smycket och mycket annat kul. Tyvärr har butiken bara damkläder. Fokus ligger på 50- och 60-tal. Men även andra årtionden är representerade.
 

LÄS MER: https://www.facebook.com/hoochiemamajane

LÄS MER OM KRYSSNING TILL HELSINGFORS