Bastu i Helsingfors

 

Bästa bastulivet

Enligt ett finskt talesätt ”lämnar du dina bekymmer vid skorna” när du kliver in i en bastu. Det är också filosofin bakom Löyly, en bastuanläggning med fokus på avslappning och återhämtning, helt enligt den gamla finska traditionen. Själva byggnaden är en designsevärdhet i sig och ligger precis vid havet längst söderut på en av Helsingfors uddar. Här kan man avnjuta en fantastisk utsikt från terrassen och avsluta dagen med middag i den tillhörande restaurangen.

I Finland finns det 3,3 miljoner bastur på 5,4 miljoner människor. Offentliga bastur är vanligt i städerna och det blir allt vanligare i och med att moderna lägenheter numera byggs med egen bastu. Denna trend har även gjort att antalet publika bastur har minskat något. Men på bastuanläggningen Löyly några minuters bilfärd från Olympiaterminalen märks det inte alls.

 

BASTUKULTUR AV HÖGSTA KLASS

I en nästan övermordern träbyggnad längs med marinan hittar du traditionell finsk bastukultur på av högsta klass. Löyly har två säsonger: sommar och vinter. Under vintern fungerar platsen som en värmande mötesplats för bastusugna, där klassisk bastu så väl som traditionell rökbastu erbjuds. Dessutom är den iskalla Östersjön aldrig mer än några meter bort för den som vågar sig på ett svalkande dopp. På sommaren erbjuds Löylys gäster fortfarande möjlighet att uppleva bastu men platsen förvandlas till en mötesplats för båda unga och gamla.

 

UTESERVERING I TRE PLAN

Livemusik. DJ:s och afterwork-drinkar sprids ut över byggnadens uteservering i tre nivåer. Öppettiderna förlängs och festen kan pågå ända in på småtimmarna. Löyly erbjuder även tre olika sorters bastu som alla är vedeldade. En av dessa är den ganska ovanliga men väldigt traditionsenliga ”rökbastun”. Du kan alltid göra ett besök utan en bokning för att avnjuta några drinkar, mat, snacks eller bara atmosfären. Men för bastubad rekommenderas alltid att boka innan. Tack vare Löyly kan Helsingfors erbjuda turister en genuin finsk bastuupplevelse året om. Ett måste när man besöker Finland helt enkelt.

FANTASTISKA FAKTA

1.
Löyly ägs av Antero Vartian och Jasper Pääkkönen, den förstnämnda en finsk riksdagsman och den sistnämnda kunde ses i säsong 5 av TV-serien Vikings.
 
2.
Löyly är det finska ordet för ångan som kommer av att man kastar vatten på de varma stenarna i en bastu.
 
3.
Finska fältmanualer från andra världskriget beskrev hur en bastu kunde byggas och värmas upp inom loppet av 8 timmar.
 
4.
I en finsk bastu används ogärna hierarki eller rang, här möts man som jämlikar. Det anses också extra otrevligt att svära i en bastu.
 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL HELSINGFORS