Barer och restauranger

 

Finsk husmanskost upphöjd till konst

Helsingfors har tagit upp kampen om att bli Nordens restauranghuvudstad nummer ett. Ambitionerna är höga och influenserna många. Starkast lyser det ny-skandinaviska köket där lokala råvaror står i centrum, gärna med en kontinental eller amerikansk twist.

 

Bun 2 Bun

Europas bästa vegoburgare

Bun2Bun är med på listan av Europas bästa veganska restauranger, och här hittar du den absolut bästa vegoburgaren! Finlands första veganska hamburgerkedja serverar fyra olika varianter på burgare som smakar, ser ut och doftar som kött. Bun2Bun hamnade på plats 22 när Big 7 Travel listade Europas 50 bästa veganrestauranger - det enda burgarstället som tog sig in på listan. Finns i Kamppi och Redi köpcentrum.

LÄS MER: bun2bunburgers.com

Restaurang Jord

Ekologisk skandinavisk meny

Jord är restaurang Asks ”lillasyster” och slog upp dörrarna i december 2016. Drycker och meny är ekologiska och råvarorna är lokalt producerade. Lokalen som är skandinaviskt inredd är ljus, med en spektakulär utsikt över de centrala delarna av Helsingfors. Menyn doftar och smakar typiskt nordiskt med ingredienser som strömming, fänkål, ramslök och vinbär.
 

LÄS MER: restaurantjord.fi

Kaxigaste tuppen i stan

Kaxigaste tuppen i stan

”En ny tupp är i stan”, tuppar sig The Cock. Men faktum är att de har all anledning att vara kaxiga. Den populära restaurangen har verkligen lyckats med att skapa en eklektiskt luxuös upplevelse med något för alla smaker. Menyn är en härlig blandning av det amerikanska, franska, italienska och nordiska köket. Vad sägs om färska ostron, steak frites eller pappardelle arrabbiata?
 

LÄS MER: thecock.fi

Vegetarisk oas

Yes Yes Yes, utbrast ägarna när den klassiska McDonalds-adressen blev ledig och öppnade en restaurang och bar, där maten "bara råkar vara" vegetarisk. Den färgsprakande oasen har snabbt blivit en av Helsingfors trendigaste hak, och lokalborna går lika mycket dit för drinkarna som maten. Kombinationen av palmer och neon känns helt rätt.

 

LÄS MER: https://www.yesyesyes.fi

Michelin-upplevelse för alla sinnen

Olo är en av Helsingfors restauranger med en Michelinstjärna just nu. Den fasta avsmakningsmenyn består av 15-17 smårätter, alla fantastiskt presenterade och alla unika. Var dock beredd på att sittningen vara lite över fyra timmar, så ha inte bråttom. Med vinpaketet ligger priset på runt tre tusen kronor per person. Men middagen är en garanterad upplevelse för alla sinnen, för att inte nämna Instagramvänlig och en snackis för många middagar framöver.

LÄS MER: http://olo-ravintola.fi/en

Blinis i K-märkt designmiljö

Designrestaurangen Eevert ligger i Alvar Aaltos gamla arkitektkontor från 1952. Den K-märkta byggnaden i kombination med den ny-skandinaviska menyn är en stor succé och blinimenyn och champagneluncherna är vida kända. Råvarorna utgår från den finska naturen och vanliga ingredienser är bär, vild svamp, storvilt och fisk. Sommeliern har noga valt ut vilka internationella viner som matchar de skandinaviska smakerna, men givetvis finns även ett rikt utbud av lokalt producerade drycker.
 

LÄS MER: http://www.eevert.fi

En bit av den amerikanska södern

Sue Ellen erbjuder en liten bit av den amerikanska södern mitt i centrala Helsingfors. Restaurangen och baren som ligger i ett av de gamla hamnmagasinen nära esplanaden, erbjuder en äkta sydamerikansk meny. Vad sägs om krabbsallad, krabbkaka, kolgrillat kött, fisk och skaldjur och popcornglass? Även portionerna är amerikanska, så var inte rädd för att be om en doggybag.

LÄS MER: https://sue-ellen.fi/en/

En återhållet lyxig oas

Chapter är en exklusiv oas bland restaurangerna i Helsingfors, med sin återhållet lyxiga inredning och få sittplatser. Lunchen är lite mer lättillgänglig och serveras i den ljusa bistrodelen. Den spännande menyn är nordisk med en kontinental twist. Att restaurangen även är miljömedveten och använder så mycket de kan av varje råvara, blir grädden på moset.

LÄS MER: https://www.chapter.fi

Finsk-italiensk fusion

Ragu är en av Helsingfors mest omtalade restauranger med sin fusion av det italienska och finska köket. Mest känd är "överraskningsmenyn" som skiftar dagligen. Eftersom vinerna skiftar i samma takt som rätterna, finns det ingen traditionell vinlista, vilket kan uppfattas som förvirrande. Vi rekommenderar därför deras vinpaket eller att du har en klar bild av vilken typ av viner du gillar när du beställer. Rätterna lagas av finska råvaror på abborre, ren och bovete, men med en klar italiensk twist.

LÄS MER: http://www.ragu.fi

Fransk-italienska klassiker

Den prisbelönta restaurangen Murus traditionella fransk-italienska meny serveras à la minute. Rykande heta klassiker som tryffelbéarnaise, risotto, bouillabaisse och chokladfondue. Restaurangen erbjuder mer än 200 europeiska viner som valts exklusivt av Murus kända sommelier. Restaurangen är noga med att påpeka att det inte handlar om "fine dining" utan "fun dining"! Och visst är det både kul och oerhört gott att äta på Muru.

LÄS MER: https://www.murudining.fi/?lang=en

Lokalodlad finsk meny

Nokka ligger i det mysiga restaurang- och barkvarteret Kanavaranta vid vattnet bakom den ryskortodoxa kyrkan i centrala Helsingfors. Restaurangen och baren består av två våningar, och den charmiga trätrappan skapar knarrig atmosfär. Menyn är modernt finsk med en internationell knorr. Det mesta som serveras är odlat lokalt och säsongsbetonat.
 

LÄS MER: https://www.ravintolanokka.fi/en/

Kontinental finsk bistro

Kuu betyder månen på finska, och ägarna har siktat högre än månen sedan öppningen 1966. Med en kontinental bistrokänsla har restaurangen blivit en institution i Helsingfors med sin finsk-franska inredning och mat. Menyn beskrivs bäst som skandinavisk med en fransk twist. Vad sägs om pocherad torsk med blåmusslor, potatisgnocchi med insyltad lök eller renfilé med hönsmjölpuré?
 

LÄS MER: https://ravintolakuu.fi/en/home/

Första finska Michelin-restaurangen

Palace var den första restaurangen i Finland som fick en Michelinstjärna. Byggnaden uppfördes inför OS 1952 och anses vara en av Finlands viktigaste moderna byggnader. Restaurangen har alltid varit en lyxrestaurang och den amerikanska baren på elfte våningen är legendarisk. Idag serverar man en fast 6-rättersmeny inspirerad av det internationella köket, med ingredienser som lax, forellrom, vaktelägg, anka och hälleflundra. Observera att de inte serverar "à la carte".

LÄS MER: http://www.palacerestaurant.fi/fi/yhteystiedot/poytavaraus

Restaurang Bronda

Det finns många skäl att resa till Helsingfors – matupplevelserna är ett av dem. Populära Bronda ligger i hjärtat av Helsingfors, bredvid Esplanaden. Restaurangen drivs av stjärnkockarna Tomi Björck och Matti Wikberg, grundarna av Farang i Stockholm - med Kim Öhman i spetsen. Köket fokuserar på rätter inspirerade från Italien, Spanien och Frankrike - en spännande och lyxig mix.

LÄS MER: https://www.ravintolabronda.fi/

  •  

    HELSINGFORS NYA KROGKVARTER


    Upp till Kampen!

    Fem våningar upp i köpcentret Kampen i centrala Helsingfors gömmer sig en av stadens roligaste krognyheter: Kortteli, ett modernt matkvarter med tio restauranger och kaféer.

    Se hela utbudet i Kortteli nedan. 

ETT MODERNT MATKVARTER

Här finns något för alla smaker och budgetar: dumplings på Beijing 8, hantverkspizzor på Bastardo, vegetariska bowls på Date+Kale, ostron och moderna fiskrätter på Fisken på Disken ... Dessutom nya restaurangen Jord, en avslappnad lillasyster till den Michelinbelönade gourmetrestaurangen Ask. Med runt tusen sittplatser är det dessutom lätt att hitta lediga stolar.

kampinkortteli.fi →

Korttelis 10 restauranger


Bar Cón | Livlig tapasbar

Bastardo | Rustik italienare

Beijing8 | Dumplings

Date + Kate | Vego och rawfood

Fisken på disken | Fisk och skaldjur

Hoku | Hawaiianska rätter

La Torrefazione | Italienskt café

Restaurang Jord | Lillasyster till Michelinkrogen Ask

Sandro | Vego och eko

Story | Fine dining

 

 

4 ekologiska Helsingforstips

Att äta miljövänligt är inte svårt i Helsingfors. Här finns många enklare ekologiska restauranger och kaféer, som populära Cafe Kokko som gjort ekologisk kaffe och raw food populärt. Men också flera av stadens absoluta stjärnkrogar, som Guide Michelin-belönade restaurangerna Chef & Sommelier, Ask och Olo, använder lokala, ekologiska råvaror.
 

1. RESTAURANT ASK
Stjärnkrogen Ask har bara 26 platser så boka ett bord i förväg om du är sugen på att avnjuta deras lokala delikatesser.

Besök Ask

2. SILVOPLEE
Ekologiskt kafé med både mat och fika. Och ett stort utbud av raw food-tårtor/pajer.

Besök Silvoplee
 

3. JUURI
Få rätter på menyn men desto fler ”sapas”, Finlands version av tapas. De görs på ekologiska och närodlade råvaror.

Besök Juuri
 

4. CAFE KOKKO
Vill man bara ha en liten sötsak, kaffe från utvalda, ekologiska och etiskt odlade bönor eller en färskpressad smoothie är Kokko ett populärt val.

Besök Cafe Kokko
 

 

 

1 rysk favorit i Helsingfors

Šašlik
På vackert inredda restaurangen Šašlik hittar du ryska specialiteter i både mat- och drinkmenyer.

Besök Šašlik
 

 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL HELSINGFORS →