MARIAS FINASTE HELSINGFORS

 

































   Hippa baren HOLIDAY - en av Marias restaurangfavoriter

KÄRLEKEN TILL EN STAD

Kärleken till en stad kan slå ner som en blixt, eller långsamt byggas upp tills den en dag känns självklar. Så var det för Maria Sundblom Lindberg, prästen och psykoterapeuten som blivit hyllad efter att ha lett tv-succén Cirkus Familj i finska kanalen Yle Fem.

– Jag har bott i Helsingfors i 20 år men det dröjde länge innan staden blev ”min”. Kanske var det för att jag som svenskspråkig och utåtriktad tillhörde en minoritet på många sätt, menar Maria lite skämtsamt. Men nu är det annorlunda? – Ja, via mina fem barns dagis- och skolgång och mitt eget jobbande så har jag sakta knutit an till staden och människorna. Kanske ska det till en riktig relationsexpert för att analysera sitt
stadsförhållande så ingående och precist.

FAKTA / Maria Sundblom Lindberg
Gör: Präst, föredragshållare, tidningsskribent och psykoterapeut med familjeterapi som specialitet
Bor: Lägenhet i södra Helsingfors 
Familj: Man och 5 barn

CIRKUS FAMILJ

I hyllade, dokumentära tv-serien Cirkus Familj tar Maria Sundblom Lindberg emot familjer som försöker få vardagen att gå ihop. I inledningen av varje avsnitt säger hon, som för att sänka den känslomässiga tröskeln hos den som tittar: ”Det här är tv om att livet aldrig blir som man tänkt sig, och att alla familjer kämpar med något.” Sedan följer stillsamma samtal, om djupa saker. Varför vill så många se sådant?

– Jag tror att familjelivet engagerar alla och ärliga människor berör alltid, funderar Maria. – Programmet är fullt av hudlöst familjeliv och fast det är snyggt filmat i en snygg miljö så är det inte ytligt, utan tvärtom djupt.

 

Och när hennes egen familj – och hon själv! – ska koppla av en helg i Helsingfors, vad hittar de på? – Ett favoritupplägg är att ena dagen hänger vi hemma och den andra är vi med vänner. Vi bor nära vattnet och parker så dit går vi ofta för att rasta kidsen några timmar. Vi älskar att gå på kafé men äter sällan ute. Shoppar gör vi aldrig, slår Maria fast.

– Jag tycker att det historiska Helsingfors är det mest intressanta, fortsätter hon och tipsar om att det finns många ställen för att se och köpa fin design. Och så bjuds vi ännu en analys, nu av själva den finska huvudstaden. – Helsingfors är porten mot öst och därför både mera strikt och lite mera crazy än andra städer. Arkitekturen och naturen är det strikta, och Ortodoxa kyrkan och bastukulturen är det mera vilda!

 

Historiska höjdpunkter

1. ”Den rysk-ortodoxa Uspenskijkatedralen för att jag älskar kyrkor och särskilt den här.”
2. ”Runt och bakom Salutorget finns många historiska byggnader med spännande bakgrund.”

Bästa kafé- och matstunderna

Kaféerna: Kuuma i Rödbergen är mitt andningshål under mina mottagningsdagar och Mattolaituri i Brunnsparken har bästa utsikten.
Restaurangfavoriterna: ”Jag gillar Pastor, Holiday och Boulevard Social. Gaijin för dagar när man vunnit på lotto.”

Missa inte heller

Bastu på Löyly eller Allas. Offentliga bastun med dopp i hav eller bassäng. Det är den finaste kulturen vi har – bastukulturen!

Gyllene Helsingforshistoria: Uspenskijkatedralens tinnar glänser i solen. Foto: Paul Williams/Visit Helsinki.

 
 

Mattolaituri i Brunnsparken har bästa matutsikten. Foto: Juho Kuva/Visit Helsinki.

 
 

”Bastukulturen är det den finaste kultur vi har”, säger Maria. Här badas det på Löyly. Foto: Eetu Ahanen/Visit Helsinki.

 
 

Dags för skaldjursfest på Holiday.

LÄS MER OM KRYSSNING TILL HELSINGFORS →

Läs fler tips i Helsingfors