Navigera
På kryssningarna till Höga Kusten får du inte bara njuta av spektakulär utsikt, du får även ta del av fantastiska, lokala smaker. Vi tänkte passa på att ge dig en inblick i val av råvaror och hur arbetet med menyerna har sett ut bakom kulisserna. Därför har vi pratat med Silja Symphonys chefskock, Jonas Niklasson.
Jonas hade bara ett par dagar på sig att skräddarsy om menyerna ombord till att passa vår nya destination, Höga Kusten. Han kände direkt att det behövdes ett skifte i råvaror – nu gällde fullt fokus på höst. Och Norrland förstås.
Jonas berättar att han i restaurangerna Grande Buffet och Happy Lobster har lagt till norrländska och höstiga ingredienser så som västerbottenost, renskav, viltröra, messmör, hjortron, kantareller och betor.
Menyn på Bon Vivant har inte bara fått norrländska tillägg, utan har fått en helt ny och skräddarsydd meny. Jonas berättar att han skrev den tillsammans med några i köksteamet, och tack vare att några utav dem var från Sundsvall och Härnösand tog det inte lång tid att hitta rätt, lokala smaker. En del rätter är totalt nya, och en del rätter är såna som fungerat bra förut, men som fått en ny skepnad, fortsätter Jonas.
- Gällande val av råvaror har vi utgått från säsong, vad vi själva gillar och enkelhet. Hela menyn är väldigt uppskattad under de kryssningar som varit, särskilt den fyrarättersmeny vi har med älg, röding, ren och hjortron, den är grym. Jag är väldigt glad och stolt över menyn och de gänget som jobbar i köket i Bon Vivant!
- Måste jag välja en rätt från Bon Vivant menyn så blir det Hernö Gin-gravad älgfile med granskott emulsion och friterad kalvbräss... Wow! Från Happy Lobster är min favorit Gäddqueneller med hummer, spenat, hummersås och mandelpotatis – mer gädda åt folket!
Det var svårt för Jonas att välja favoriter, han fortsätter...
- Jag kan hålla på länge… Pop up skaldjursrestaurangen Höga Kusten Seaport är väldigt lyckad och den har varit mer eller mindre fullbokat de första kryssningarna. Här laddar vi massor av skaldjur i disk på is som vi sedan serverar på fat under hela kvällen. Till förrätt: skagen och ostron, varmrätt: skaldjursfat, dessert: Höga Kusten ostar med svartvinbärsmarmelad och bagarens fröknäcke, eller äppelpaj på svenska äpplen och kallskänkens vaniljsås. Så enkelt, men så gott!
Innan vi avslutade vår intervju ville Jonas lyfta sin fantastiska personal.
- Slutligen vill jag bara nämna att jag är väldigt stolt över hela min kökspersonal som gjort det möjligt att vi har så fantastisk mat ombord under dessa kryssningar!
Visst blir man hungrig? Se till att boka din plats på en kryssning upp till vackra Höga Kusten. Och du, missa inte att förboka bord på din favoritrestaurang!