Restauranger i Åbo

 
Cover image

Förfinad svenskfinsk husmanskost

Åbo har snabbt profilerat sig som Finlands intressantaste och mest nyskapande restaurangstad utöver Helsingfors. Utbudet är ambitiöst, genomtänkt och ofta en fusion av det svenska och finska köket med en kontinental touch. De flesta restaurangerna ligger längs Aura å, men glöm inte den inspirerande saluhallen och gatorna upp mot torget.

 

Klassisk fisk- och skaldjursrestaurang

Fiskbutiken S.Wallins populära bistro i Saluhallarna med anor från 1887 är ett måste om du älskar färsk fisk och skaldjur. Menyn ändras dagligen och anpassas efter fångsten. Flera kockar lagar beställningarna i rask takt och med militärisk precision framför gästerna. Ett besök är en fest för både ögon och gom.

LÄS MER: www.s-wallin.fi

Uppdaterad vikingameny

Haralds meny en modern variant av vikingadieten anpassad till dagens smaker. Rätterna är ofta inspirerade i både namn och ingredienser från Sverige, såsom Gotland och Birka. Den mysiga träinredningen, uppstoppade björnarna och trevliga personalen är avväpnande och inspirerar till samtal. Lammkorv, glaserad spädgris och kolgrillad lax sköljs snabbt ner med honungsöl.

LÄS MER: www.ravintolaharald.fi

Organisk modern finsk meny

Kaskis presenterar sig som en liten restaurang med ett stort hjärta. Och visst är stämningen både hjärtlig och välkomnande. Restaurangen drivs av tre unga killar, Erik, Simo och Topi, och menyn är i huvudsak finsk, organisk och säsongsstyrd. Rätter som dyker upp på menyn är rådjurs-finger food, vildanka och havtorn i olika konstellationer.
 

LÄS MER: www.kaskis.fi

Tårget

Kontinental klassisk meny med en twist

Tårget ligger vackert längs Aura å med uteservering när vädret tillåter. Själva lokalen tycks aldrig ta slut med rum efter rum av sittgrupper och barer. Längst in hittar du en vinterträdgård med dansgolv och i källaren mysiga valv från 1500-talet. Restaurangen har en kontinental meny där man erbjuder klassiska rätter med det lilla extra. Baren stoltserar med stans största utbud av champagne och gin.
 

LÄS MER: www.matbar.fi

 

Nordiska kökets ambassadör

Smör har på kort tid blivit en av Åbos populäraste restauranger för finsmakare. Fokus ligger på det nordiska köket och lokalt producerade råvaror. Menyn ändras vart åttonde vecka med matchande viner från både nya och gamla världen. Slow-cooked oxfilé, blinis med finsk sikrom och löktartar är några av rätterna som dyker upp på menyn.

LÄS MER: www.smor.fi

Lyxig svenskfinsk husmanskost

Det populära Mami ligger vackert med utsikt över Aura å och domkyrkan. Den robustchica inredningen och stora glaspartierna lockar både lokalbefolkning och turister. Menyn består av nordiska rätter som Toast Skagen och Wallenbergare, mixat med kontinentala klassiker som Sniglar och Crème Brulée. Boka gärna bord då det ofta är fullbokat.
 

LÄS MER: www.mami.fi

Åbos träffpunkt sedan 1848

”Pinellan” som restaurangen kallas i folkmun har anor från 1848 då det var ett kafé. Med Åbos första utskänkningstillstånd för en uteservering 1973, blev Pinella en av stadens viktigaste och populäraste mötesplatser. Efter en omsorgsfull renovering 2010 är den tjusiga restaurangen åter igen stadens träffpunkt, boka därför bord i god tid. På menyn finns finska klassiker som svampgröt, stekt gös och svartaroniapudding.

LÄS MER: www.pinella.fi

Åländsk pizza vid Aura å

Pub Niska är ett koncept framtaget av den prisbelönta åländska kocken Michael Björklund. De berömda ”åländska pizzorna”, som består av traditionellt plåtbröd, toppat med färska råvaror, har blivit en nationell succé och har spridit sig till flera finska städer. Restaurangen i Åbo ligger vackert vid Aura å och har en mysig uteservering. Konceptet är döpt efter den legendariska smugglaren Algoth Niska.


 

LÄS MER: pubniska.com

 

LÄS MER OM KRYSSNING TILL ÅBO →